Fake News

Ben…
Yalan yanlış “veri” yaymıyor, yayınlamıyorum…
AMA…
Soruyor, sorguluyorum…
“Mantık yürütüyorum”

TEKRAR soruyorum…
20-30 senelik binalar NASIL…
Çok eski oluyor?

“Historische Gebäude und Baudenkmäler belegen, dass Häuser theoretisch “unendlich” lange halten können, wenn man sich gut um sie kümmert. Lagerhallen und Fabrikgebäude haben eine Nutzungsdauer von 60 Jahren, Geschäftshäuser werden mit 80 Jahren veranschlagt und im Wohnungsbau rechnet man heute mit 100 Jahren. Nicht massive Fertighäuser halten hingegen nur 60 Jahre. Alle genannten Zeiträume setzen voraus, dass die Immobilien ordentlich gewartet werden. In der gesamten Nutzungszeit einer Immobilie stehen immer mehrere Sanierungszyklen an, bei denen Dächer neu einzudecken sind oder Teile der Installation getauscht oder erneuert werden müssen. Es gibt auch Gebäudekonstruktionen, die (bewusst) aufgrund ihrer Bauweise nur 20 Jahre nutzbar sind – z.B. ein Carport aus Holz. Eine Sanierung wäre unverhältnismäßig teuer und daher werden solche Anlagen i.d.R. nach Ende der Nutzungsdauer wieder abgerissen. Besonders bei solchen Konstruktionen sollte auf den ausschließlichen Einsatz nachhaltiger Baustoffe geachtet werden – Glas oder Kunststoff zu verbauen wäre daher unvernünftig.“

https://baumensch.de/wie-lange-haelt-ein-haus/

Google tercümesi, üşendim

„Tarihi binalar ve anıtlar, evlere iyi bakarsanız teorik olarak “süresiz” olabileceğini kanıtlıyor. Depolar ve fabrika binalarının hizmet ömrü 60 yıl, ticari binaların 80 yıl olduğu tahmin edilmektedir ve bugün konut inşaatında 100 yıl olması beklenmektedir. Masif olmayan prefabrik evler sadece 60 yıl sürer. Bahsedilen tüm süreler, özelliklerin uygun şekilde korunduğunu varsayar. Bir mülkün tüm kullanım süresi boyunca, her zaman çatıların yeniden çatılandırılması veya tesisatın parçalarının değiştirilmesi veya yenilenmesi gereken birkaç yenileme döngüsü vardır. Ayrıca (kasıtlı olarak) sadece 20 yıl boyunca yapıları nedeniyle kullanılabilecek bina inşaatları da vardır – ör. ahşap bir yanları açık garaj. Bir yenileme orantısız bir şekilde pahalı olacaktır ve bu nedenle bu tür sistemler genellikle faydalı ömrünün bitiminden sonra tekrar yıkıldı. Özellikle bu tür yapılarda, sadece sürdürülebilir yapı malzemelerinin kullanılmasına dikkat edilmelidir – bu nedenle cam veya plastik kullanılması mantıksız olacaktır.“

LÜTFEN zaman ayırıp inceleyiniz

incele

incele

“Binaların Ortalama Ömrü Ne Kadar

Her yapının belirli bir kullanım ömrü bulunmakta olup ancak bunun için standart bir tarih aralığı belirlenmesi mümkün değildir. Bunun nedeni yapının ömrünü etkileyen faktörlerin değişken olması ve yine yapının kendi özelliklerinin de ömrüne etki etmesidir. Ancak binaların ömrünü hızlı bir şekilde tüketen en önemli faktör kesinlikle korozyon faktörüdür. Tüm bunlar göz önüne alındığında ülkemizde ki ortalama bina ömrü 60 ila 70 yıl arasında değişkenlik göstermektedir.

Aslında binalara ömür biçmek pek mümkün değildir. Çünkü bazen deprem gibi doğal afetler nedeni ile çok genç yaşa sahip olan binalar dahi yıkılabilmekte olup yine temel altı izolasyonunun yetersiz yapıldığı binalarda da bina çok erken bir dönemde riskli yapı olarak ilan edilebilmektedir. Yine de Türkiye’de yer alan binaların ortalama ömürleri hesaplandığında bu ömrün 60-70 yıl aralığında olduğu görülmektedir. Dünya geneline bakıldığında ise ortalama bina ömürlerinin alınan önlemlerle birlikte 150 yıla kadar çıkarıldığı görülmektedir.”

Binaların Ortalama Ömrü Ne Kadar

Soruyor Önder soruyor…
Ya tarihi binalar kaç yüz yıldır aramızda?

Ayasofya, Ayasofya mesela!