Hiçbir şey anlamadım ama galiba ÖNEMLI dolar 5,25 ### Anasını avradınım s.ktiler eğitimin ###

Tercihlerde kendinizi katı kurallara hapsetmeyin!
07 Ağustos 2018 Salı

Sadık Gültekin

Üniversite adayları için tercih sürecine ilişkin tavsiyelerimize devam edelim: Biraz esnek davranın, korkmayın. Geçen yılın verileri ile bu yılınkiler aynı olur diye beklemeyin. İlla 24 tercih yapacağız diye bir kural yok ama bize sunulan olanağı da değerlendirmek gerekir. Örneğin aynı başarı sırasından birkaç yer yazmak, tercihlerden birini kaçırırsak diğerini yakalama şansı yaratır
Tercihler ‘asker sırasına’ girecek diye bir kural yok! Kendinizi o kadar katı kuralların içine hapsetmeyin, biraz esnek davranın, korkmayın. Kullandığımız bütün veriler, geçen yılın verileri, bu yıl da aynıları olacak diye beklemeyin. Tercihler arasında 4-5 binlik oynamalar olabilir, yani 120.589’un altına 124.724’üncü sıradaki yeri yazabileceğiniz gibi, ondan daha yukarıda bulunan 116.706’ncı sıradaki bir yeri de yazabilirsiniz. Bu ölü bir tercih olmaz, çünkü iki tercih arasında makul bir fark vardır.

Çok tercih yapmak şansı artırır mı?

Yerimiz varken, tercihleri ve alternatifleri çoğaltmakta yarar var. İlla 24 tercih yapacağız diye bir kural yok, ama bize sunulan olanağı da değerlendirmek gerekir. Örneğin aynı başarı sırasından birkaç yer yazmak, tercihlerden birini kaçırırsak diğerini yakalama şansı yaratır.

Bir tercihi daha üst sıralara yazan mı avantajlıdır?

Kaçıncı sıraya yazarsa yazsın, kimin puanı daha yüksekse, o avantajlıdır! Cengiz’in EA puanı 485, Sadık’ın EA puanı 486 olsun, Cengiz aynı tercihi 1’inci sıraya, Sadık da aynı tercihi 30’uncu sıraya yazmış olsun, şayet o bölüme bir aday alınacaksa, bu Sadık olacaktır, çünkü Sadık’ın puanı Cengiz’den yüksektir. ‘Peki, bu durumda sıranın ne önemi var’ diyeceksiniz. Şu önemi var: Cengiz, bu bölümü diğer tercihlerinden önce istiyor, Sadık da ‘diğer tercihlerim olmazsa, en son bu tercihime yerleşeyim’ diyor…

İstek mi, sıra mı?

İkisi de… İkisinin makul bir karışımı olmalı, her biri ayrı telden çalmamalı. Şöyle örnek vereyim: Çok istediğimiz yer 45.698’inci sırada, onun altına yazacağımız ve ondan sonra istediğimiz yer 35.474’üncü sırada olmamalı, yani isteğin bir sınırı olmalı. Bu durumda alttaki tercih, geçersiz tercih oldu. Burada yapılması gereken; ya alttaki tercihi 45.698’in üzerine yazacağız ya da sileceğiz. Şayet onun üstüne çıksın istemiyorsak, o zaman onu yazmayacağız. Peki, yazarsak n’olur? Boşuna yer işgal etmiş olur!

Puana göre mi, başarı sırasına göre mi?

Tercihleri yaparken başarı sırasını kullanın, puanları dikkate almayın. Daha önceki yazılarda belirtmiştim, puanlar değişkendir, yıllara göre farklılık gösterir. Başarı sıraları değişken değildir, bunlarda fazla oynama olmaz. Kendi başarı sıranızla, girmek istediğiniz bölümün başarı sırasını kıyaslayın.

Kendi sıramızın ne kadar üstünden başlayalım?

Adayın SAY’dan başarı sırası 170 bin olsun, şayet tercih sayımız 30’u çok aşmıyorsa, bu adayın tercihleini 100 binden başlatmasında hiçbir sakınca yoktur. Hemen soracaksınız, ‘Peki, olur mu?’ Yanıt vereyim: ‘Ben de biliyorum olmayacağını, ama ne sakıncası var? Olmazsa olmasın! Aklınızda kalacağına, kağıtta kalsın…’ İlk birkaç tercihiniz, sıradan ve puandan bağımsız olsun, gönlünüzde yatan aslan olsun…

Nereye kadar düşelim?

Pişman olmayacağımız yere kadar! En son yaptığınız tercih bile, kazandığınızda asla pişman olmayacağınız, bir daha sınava girmek istemeyeceğiniz, kazandığınızda okuyacağınız yer olsun. Lütfen şuna dikkat edin: Her bir tercihi yazarken, sanki başka tercih yokmuş, sadece o tercih varmış gibi hareket edin. Tercihlerdeki temel prensibimiz; ben bu tercihi yazıyorum, ama bu tercihte gerçekten okur muyum, yoksa ‘yazmış olmak için mi yazıyorum’ düşüncesi olmalı…

SORULAR-YANITLAR

Sosyoloji ve felsefe gibi bölümleri bitirdikten sonra, özel kurumlarda çalışacaksak hangi üniversiteden mezun olduğumuzun bir önemi var mı?

Sosyoloji ve felsefe mezunları reklamcılık, radyo-TV, halkla ilişkiler, insan kaynakları, işletme alanlarında yüksek lisans yaptıktan sonra, adını saydığımız bu alanlarda rahatlıkla faaliyet gösterebilirler. Mezun olduğunuzda, hangi üniversiteden geldiğiniz değil de, nasıl geldiğiniz ve ne fark yaratacağınız önemli, aslında bu tüm bölümler için geçerli…

– Hocam yaşlı bakımı bölümü iş olanakları nedir?

Nüfus yaşlanıyor, bilhassa Avrupa’da daha da yaşlanıyor, dolayısıyla yaşlı bakımına büyük ihtiyaç olacak, bu alanda yetişmiş elemana çok fazla ihtiyaç duyulacak. Yabancı dil bilgisiyle yurtdışı çalışma olanakları da söz konusu olabilir. Bence iyi bir seçim, yazmanı öneririm.

– Diyaliz bölümü yazmak istiyorum, ama yine de içim çok rahat değil. Net bir bilgi alamadım, siz ne dersiniz?

Çok iyi yaparsın, çok isabetli bir tercih yapmış olursun. Sadece diyaliz değil, keza radyoloji, odyometri, anestezi vb. diğer programlar da çok geçerli. Bu dallar, uzmanlık gerektiriyor, yani bu meslekleri yapabilmek için, mutlaka bu bölümlerden mezun olmak gerekiyor. Ben olsam, mutlaka tercih ederdim.

– Bu yıl tercih yaptığımızda, ilk yerleştirmede ve ek yerleştirmede hiçbir şey çıkmazsa, yani herhangi bir bölüme yerleşemediğimizde, gelecek yıl okul puanımız düşer mi? İkinci sorum ise, işletme hakkında ne düşünüyorsunuz, özellikle Gebze Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü için…

Bu yıl bir yere yerleşmezsen, seneye puanın düşmez. GTÜ çok iyi bir üniversite, akademik olanakları, öğretim üyeleri çok iyi, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı da az, yurtdışı doktoralı öğretim üyesi sayısı oldukça fazla. Mükemmel bir tercih olur, sonra bana teşekkür edersin. İşletme için bir şey demeye gerek yok, son derece geçerli bir dal.

– Sayısal sıralamam 160 binlerde, tercih yapmaya kaç binden başlamalıyım?

135 binlerden başlamanızda sakınca yok, ancak bunların sayısı 4-5’i geçmemeli. Daha sonra kendi sıranızın biraz üstündeki ve altındaki (150-170 bin vb.) yerlere ağırlık verin. Son 4-5 tercihiniz de, kendinizi garantiye alabileceğiniz tercihlerden oluşmalı. Açıkta kalmak istemiyorsanız son tercihleriniz 185 binler dolayında olabilir…

– Hocam, Kızım Tıp bölümü için tercih yapacak. İstanbul Çapa Tıp yada Ankara Hacettepe tıp arasında karar vermek gerekirse görüşünüz ne yönde olur?

Benim sıralamam şöyle olur: Hacettepe, İstanbul, Ankara…

– Ben, SAY puan türünde 20.665’inci oldum. Tercih aralığım ne olmalıdır? Diş hekimliği kontenjanlarında artış oldu mu?

Her iki puan türünde de yerin varsa 5 bin ila 35 bin arasından tercih yapabilirsin. Tercihlerini 5 binlerden başlatmanda bir sakınca yoktur.

En başarılı hukuk fakülteleri sıralaması-2017

Bu yıl, geçtiğimiz yıllardan çok daha farklı, somut bilgiler verdik sizlere. Tercihlerle ilgili teknik bilgileri verdik, bunlarda sorun yok; ancak hem üniversiteler hem de bölümlerle ilgili bilinçli tercih yapmanız için çok sağlam istatistikler yayınladık.
Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2018, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2018, URAP-Üniversitelerin Akademik Performansa Dayalı Genel Sıralaması 2018 yayınladığımız önemli endekslerdi…
Bugün, yine çok önemli bir çalışmayla karşılaşacaksınız, Türkiye Barolar Birliği’nin hukuk eğitimi ve öğretimindeki standartları belirlemek amacıyla başlattığı ‘ölçme-değerlendirme’ çalışmaları sonuçlandı. Türkiye’deki hukuk fakültelerinin dekanlarının katılımıyla yaklaşık 3 yıldır yürütülen çalışmaya, 73 hukuk fakültesinden 53’ü katıldı. Çalışma sonucunda hazırlanan listede ilk sıraları devlet üniversiteleri aldı.
Bu yıl, yeni istatistik yayınlanmadı; ancak geçen yılki veriler yine de işinize oldukça yarayacak, hukuk tercihi yapacak adaylara yine de yol gösterecektir. Bu çalışma, hukuk tercihi yapacak adaylar için hayati önem taşıyor. Tavsiyem, bu listeyi incelemeden hukuk tercihi yapmayın!
Lise eğitimini Türkçe ve Matematik dersleri ağırlıklı okuyarak tamamlayan öğrencilerin ilk hedefi hukuk fakültesinde okumak. Hukuk fakültesi, hem toplumsal saygınlığı hem de okuyan kişilere kattığı beşeri sermayesi açısından geçmişten günümüze gücünü koruyan fakültelerin başında geliyor. Hukuk fakültesinde okumak, okuyan kişi açısından garanti istihdam kapısı yaratırken, okutulan derslerin mezunlarını baştan aşağı donatması da bilinen bir sonuç. Kişinin insanlarla olan iletişiminden, güncel ekonomik, siyasi ve sosyal olayları değerlendirmesine değin bir çok noktada fakülte mezunları güçlü bir birikim kazandırıyor.

Hukuk mezunu hangi işleri yapabilir?

Yukarıda bahsedildiği üzere hukuk fakülteleri mezunlarına kattığı beşeri sermayenin yanı sıra bir de mesleki tatmin düzeyi yüksek iş olanakları sağlamaktadır. Gerek özel sektörde, gerekse kamu sektöründe hukuk fakültesi mezunlarını üst mertebelerde görmek mümkün. Bu meslekler içerisinde her hukuk mezununun gönlünde yatan meslek olarak adli yargı hakim ve savcılık mesleğini de ayrıca belirtmek gerekir.

Ölçütleri belirlendi

‘Ölçme-Değerlendirme’ çalışmalarına 2014 yılında başlayan Türkiye Barolar Birliği, 37 hukuk fakültesi dekanının katılımıyla kurduğu komisyonda, bir hukuk fakültesinin hangi asgari standartları taşıması gerektiğine dair ölçütleri belirledi. Çalışmaya YÖK Başkanlığı ile son şekli verildi. Akademik kadro, kütüphane olanakları, eğitim-öğretim faaliyetleri gibi kriterlerin yer aldığı değerlendirme formu Türkiye’de aktif olarak eğitim veren tüm hukuk fakültelerine gönderildi. Verilen yanıtlar doğrultusunda en iyiler listesi hazırlandı.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu şunları söyledi: Kontrolsüz şekilde açılmış ve sayısı her geçen gün artan hukuk fakültelerinin pek çoğunun eğitim-öğretim kalitesi ne yazık ki istenilen seviyede değil. Üniversiteye girecek adaylar tercihlerini yapmadan önce önlerinde hukuk fakültelerini objektif ölçülere göre sıraladığımız cetveli bulacaklar. Bu cetvel, hukuk fakültelerinin tercih edilme sıralamasının oluşumunda en önemli etken olacak. Amacımız, üniversite adaylarının daha bilinçli tercih yapabilmelerinde yol gösterici olmak. Ayrıca hukuk fakültelerinin de eksikliklerini görerek kendilerini geliştirmelerini sağlamak.

En yüksek ortalama Gazi Hukuk’taydı…

Adalet Bakanlığınca düzenlenen ‘Adli Yargı Hakim ve Savcılık Sınavı’nda en yüksek ortalama puanı Gazi Üniversitesi mezunlarının aldığını görüyoruz. Gazi mezunlarının ortalama puanı, yazılı sınavını kazanma puanına yakın. Bu durum, 2017 yılı içerisinde yapılan ‘Adli Yargı Hakim ve Savcılık Sınavı’na katılan Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunlarının büyük bölümünün yazılı sınavı kazandığını gösteriyor. İşte diğer üniversite mezunlarının almış olduğu puan listesi:

Gazi 66,423
Ankara 65,767
Dokuz Eylül 63,668
Atatürk 63,524
Atatürk (İ.Ö.) 63,524
İstanbul 63,450
İstanbul (İ.Ö.) 63,450
Uludağ 63,279
Çukurova 62,861
Ondokuz Mayıs 62,700
Erciyes 62,335
Yalova 62,094
İnönü 62,058
Kırıkkale 61,961
Kırıkkale (İ.Ö.) 61,961
Selçuk 61,783
Selçuk (İ.Ö.) 61,783
Hacettepe 61,631
Süleyman Demirel 61,357
Akdeniz 61,299
Marmara 60,918
Maramara (İ.Ö.) 60,918
Karadeniz Teknik 60,839
Anadolu 60,660
Erzincan 60,366

Tercihlerde en popüler 20 bölüm

En popüler bölümler hukuk, tıp ve psikoloji… Hukuk ve tıp bölümleri geçtiğimiz yıl ilk 100’e giren adayların da en çok tercih ettikleri ilk 3 bölüm arasında yer alıyor. PDR bölümünün popülerliği ve mimarlık programlarının mühendisliklerden daha çok tercih edilmeleri dikkati çeken bir diğer nokta. Mühendislikler arasında ise en çok hedeflenen bölüm bilgisayar mühendisliği. İlk 100’ün en çok tercih ettiği üçüncü bölüm elektrik-elektronik mühendisliği ise adayların hedefleri arasında orta sıralarda yer alıyor.

1- Hukuk 11- Beslenme ve Diyetetik
2- Tıp 12- Elektrik-Elektronik Müh.
3- Psikoloji 13- İşletme
4- Diş Hekimliği 14- Endüstri Müh.
5- Mimarlık 15- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
6- PDR 16- Okul Öncesi Öğrt.
7- Bilgisayar Müh. 17- İlahiyat
8- Hemşirelik 18- Eczacılık
9- İnşaat Müh. 19- Uluslararası İlişkiler
10- Makine Müh. 20- Sınıf Öğrt.

http://www.gazetevatan.com/sadik-gultekin-1188716-yazar-yazisi-tercihlerde-kendinizi-kati-kurallara-hapsetmeyin-/