Okumanızda fayda var diyorum. Bence, milletvekili bile olma AKP‘li ol, AK Pezevengin vekili ol yeter

Üniversite okuyacağına milletvekili olsana!
11 Haziran 2019

Bu hafta sonu hem ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 18 milyon öğrenci karne alarak yaz tatiline girecek. Hem de üniversite okuma hayali kuran milyonlarca öğrenci sınavda ter dökecek.
Zira kanun geçirdiler, iş hayatında en dandik işlerde bile tecrübe bekleniyorken, 18 yaşına basınca direkt milletvekili seçilebiliyor gençler! Neden uğraşıyorlar sınavla, üniversiteyle?
★★★
Gelişmiş bir ülkenin olmazsa olmazı nedir? Para mı? Doğal kaynak mı? Hepsi hikaye… Önce iyi bir eğitim gerekiyor… Sonrasında para da, demokrasi de, adalet de, gelişmişlik de, kaliteli yaşam da arkasından geliyor.
İyi eğitim derken? Türkiye’deki mevcut sistemle değil iyiye ulaşmak, vasatı yakalarsan öp başına koy.
★★★
Ot gibi biten özel üniversitelere ne demeli? Parası olup da mezun olamayanı dövüyorlar. O derece…
Bir binayı çevirip, üniversite yapıyorlar. İçeride eğitmen namına ne profesör var ne doçent… Ders seçiyorsun, dersi kimin vereceğini bilmiyorsun! Sadece parasını veriyorsun.
★★★
Devlet üniversitelerine gitse ne fark edecek ki? Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Cumhurbaşkanı’na yağ çekmek için tanzim satış manavı kurulmuştu.
Güzel sanatlar fakültesinde çiğ köfte… Mimarlık fakültesinde tuhafiye… Hukuk fakültesinde züccaciye… Bakın, bunların hepsi mühim proje…
★★★
Aslında ülkede halen diploma veri bankası ve sorgulama sistemi olmadığından okula gitmeye bile gerek yok! Gir internete, istediğin okulun istediğin bölümünden beş dakikada mezun ol!
Hatırlasanıza, sahte diploma ile TÜBİTAK’a girdiği belirlenen eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün yeğeninin eşi vakasını…
Ya da 16 yıl boyunca 16 özel hastane, bir ambulans firması, 3 devlet hastanesi ile üniversite hastanelerinde doktorluk yapan sahte diplomalı adamı…
★★★
Sahte diploma olur da sahte üniversite olamaz mı? Tabii o iş biraz da yurtdışı destekli… İşe de yarıyor hani… Parası karşılığında istediğiniz bölümün diplomasını yolluyorlar.
Gayet şık hazırlanmış diplomanızın yanına, tüm dersleri içeren bir de transkript ve tam üç adet referans mektubu da hediyesi…
★★★
Bitmedi! Olur da biri işe uyanıp arar sorar diye çoğu telefon ile teyit hizmeti de veriyor. Yani işe başvurduğunuzda diplomanızdan şüphelenirse açacağı telefonun karşısına biri çıkıyor ve mezuniyetinizi teyit ediyor. Kısaca parayı hak ediyorlar!
Bu üniversitelerden birinin diplomasını alan ve şimdiki meşguliyeti milletvekili olan eski şoför tanıdığınız illa vardır. Üniversite diplomasına bile gerek yoktu ki! Şoförü olması yeterliydi hâlbuki…
★★★
Sayısı bilinmese de en fazla talebin Türkiye’den geldiği söyleniyor. Sahte üniversitelerde Türkçe bilen eleman çalıştıranlar öncelikli tercih sebebi oluyor. Belli ki bizden daha meraklısı yok!
Sahi şu bizim milletvekillerinin diplomasını bir araştırsak mı? Ohoo milletvekillerine gelene kadar kimler var! Onlar da ülkeyi yönetiyorlar!
https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/murat-muratoglu/universite-okuyacagina-milletvekili-olsana-5098859/?utm_source=yazarlar&utm_campaign=diger_yazilar&utm_medium=diger

Doların oyuncağı gibi ekonomi!
12 Haziran 2019

Dolar fiyatı, Amerika’nın S-400 füzeleri nedeniyle Türkiye’ye ufaktan ambargo uygulamaya başlamasına rağmen fazla bir tepki göstermiyor. Neden?Geçtiğimiz sonbaharda Türkiye’nin yaşadığı ekonomik krizi atlatmasını sağlayacak program açıklandı. Hedefler konuldu, bomboş, hiçbir numarası olmayan bir paket açıldı.
★★★
Yalnız orada ilginç bir ipucu vardı. Bütün hedefler dolar kuruna bağlıydı. Programa göre 2019 yılında dolar kuru ortalaması 5.60’da kalmalıydı. Aynı hesaplamayla dolar kuru tahmini 2020’de 6.00 lira, 2021’de 6.20 lira olarak öngörüldü.
Yılbaşından bugüne kadar dolar kuru ortalaması ne kadar? Tam 5.61 lira… Bunun anlamı ne? Dolar kuru hedeflenen ortalamanın üzerine daha haziran ayında çıkmış.
★★★
Hedeflerin tutması için ya hızla 5.60 düzeyine inilecek. Ya da yakınında tutulmaya çalışılacak. Eğer daha da artarsa hedeflere bir kez daha elveda denilecek.
İşte bu nedenle Merkez Bankası dolar sata sata rezervlerini bitirdi. Hatta kendine ait olmayan rezerv stokuna girip “eksi rezerv” ile müdahaleye devam etti.
★★★
Ne pahasına olursa olsun bu seviyeler korunmalı. Dolar 5.60 seviyesi civarında tutulmalı. Öncelikle matematiği bilen, ekonomiyi okuyabilen yabancıları piyasadan uzaklaştırmak gerekiyordu ki, Türk Lirası’nda alıp satıp oynaklığa neden olmasınlar.
Bu mevcut döviz rezervleri ile yapılacak iş değildi. Türkiye, bir gecede kuralları değiştirip serbest piyasa ekonomisinden vazgeçti. Faizleri yüzde 1600 seviyesine çıkartıp yabancıların zarar etmeden Türkiye’den çıkmasına izin vermedi.
★★★
İyi de bu yabancı paraya çok ihtiyacımız var ciddi anlamda… Yıllardır gelirken iyiydi… Seçim öncesi giderken dış mihrak damgasını yedi. Bugün için tamam da yarın ihtiyacımız olduğunda, hadi gel artık dersen gelecek mi?
Para silahtır ama siyaset, tetiği ne zaman çekeceğini bilmektir. Bizimkiler kurşunlarını hep boşa harcadı. Haliyle yabancılar bütün ilgilerini kaybettiler Türkiye’ye…
★★★
Yabancı yatırımcı olmazsa dolar hızlı hareket edemez. Kurlarda daha fazla kontrol sağlanabilir. Bunu başardılar, tamam da bizim ihtiyacımız daha çok yabancı sermaye…
Elimizde kaldı yerli yatırımcı. Aldığı dövizin bir kısmı tekrar Merkez Bankası’na munzam karşılık olarak gidiyor. Merkez Bankası’nın döviz satarken kimin olup olmadığına bile bakmıyor. Şimdilik bu sistem kendini besliyor.
★★★
Bunun nereye kadar böyle gideceğini söylemek kolay değil ama Amerika ambargoları artırırsa yurtdışından bırakın borç bulmayı, borçların dönmesi bile zorlaşacak.
Bu ne demek? Bir yıl içerisinde döndürülmesi gereken 170 milyar dolar varken Türkiye “net borç ödeyen” ülke olarak konumlanacak. Parayı nereden bulacak? Şu an uygulanan sistem tıkanacak.
★★★
Piyasalar benim size anlattıklarımı aklı başında her ekonomistin düşünebileceğini bildikleri için “herhalde bir uzlaşmaya varılır” umutlarını koruyorlar.
İyi de bunları görebilselerdi ne derdimiz vardı Suriye ile? Oturur muyduk 4 milyon Suriyeli mülteciyle? Hadi hepsinden geçtim, ekonomi nasıl düştü bu hallere?

https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/murat-muratoglu/dolarin-oyuncagi-gibi-ekonomi-5115134/