Enoch (Idris)

„Tevrat’a göre babası Lamek, “Rabbin lânetlediği bu toprak yüzünden çektiğimiz … Nûh’un İdrîs’ten sonra gelen ilk peygamber olup marangozluk yaptığı da …“

„NÛH
نوح
Büyük peygamberler arasında sayılan, kendisine inanmayan kavmi tûfan ile helâk edilen peygamber.

Müellif:
ÖMER FARUK HARMAN
Adı İbrânîce’de Nôah, Yunanca’da Nôe şeklindedir. Tevrat’a göre babası Lamek, “Rabbin lânetlediği bu toprak yüzünden çektiğimiz eziyeti, harcadığımız emeği bu çocuk hafifletip bizi rahatlatacak” diyerek (Tekvîn, 5/29) oğluna Nûh adını vermiştir. Nûh’un ilk defa üzüm yetiştirip şarap yaptığı ve şarabın da insanı rahatlatması sebebiyle, ona ad olarak verilen bu kelimenin İbrânîce’de “dinlenmek, sükûnet bulmak, rahatlamak” anlamına gelen niham kökünden türediği ifade edilmekle birlikte bunun gerçek dışı bir açıklama olduğu belirtilmektedir. Diğer taraftan Nûh’un, tûfan hadisesinin Sumer ve Bâbil versiyonlarındaki kahramanlarıyla aynı kişi olduğu da söylenmektedir. Buna göre Sumer tûfan kahramanına ölümsüzlüğü elde ettiği için “ömrü uzun olan” mânasında Ziusudra adının verildiği, tûfan olayının Bâbil versiyonundaki kahramanın adı olan Ut-napiştim’in “hayatı yaşayan” anlamında olduğu, Nûh kelimesinin de benzer bir anlam ifade ettiği belirtilmekte; Habeş dilinde nâha kelimesinden türeyen Nûh’un “uzun zaman” mânasına geldiği ve “ömrü uzun” anlamında kullanıldığı söylenmektedir (DBS, I, 750, 758). Öte yandan Nûh’un, tûfanın Hurri versiyonundaki kahramanın adı olan Na-ah-ma-su-le-el kelimesinin kısaltılmış şekli olduğu veya Akkadca nâh kelimesinden geldiği de ifade edilmektedir (IDB, III, 555-556; EJd., XII, 1193; Catholicisme, IX, 1308).

Hz. Nûh’un şeceresiyle ilgili olarak Tevrat’ta iki ayrı liste verilmektedir. Ruhban metnine ait birinci listede soyu Âdem’in oğlu Şît yoluyla nakledilmekte (Tekvîn, 5/1-32; I. Tarihler, 1/1) ve ömrünün 350 yılının tûfan sonrasında geçtiği, tûfan öncesinin on lideri arasında sonuncu halkayı teşkil ettiği belirtilmektedir. Tûfan öncesi şahsiyetlerin isimleri ve ömürleri şu şekilde verilmektedir (Tekvîn, 5/1-31): Âdem 930 yıl, oğlu Şît 912 yıl, oğlu Enoş 905 yıl, oğlu Ken‘ân 910 yıl, oğlu Mahalalel 895 yıl, oğlu Yared 962 yıl, oğlu Hanok 365 yıl, oğlu Metuşelah 969 yıl, oğlu Lamek 777 yıl, oğlu Nûh 950 yıl. Diğer bir listede ise Nûh’un soyu Âdem’in oğlu Kābil (Kāin) yoluyla Nûh’un babası Lamek’e kadar götürülmektedir (Tekvîn, 4/17-24).

Yahudilik ve Hıristiyanlık’ta. Tevrat’a göre Nûh, Âdem’in yaratılışından 1056, vefatından 126 yıl sonra doğmuştur. Hayatının ilk 500 yılı hakkında Kitâb-ı Mukaddes’te bilgi yoktur. Tevrat’ın naklettiğine göre Nûh zamanında insanlar çok bozulmuştu, yeryüzünde kötülük hüküm sürüyordu. Şît’in çocukları Kābil’in soyundan gelen kızlarla evlenmiş, bu birleşmenin sonucunda şiddet taraftarı kötü bir nesil ortaya çıkmıştı (DB, IV/2, s. 1662). Bunlar kötülükte öylesine ileri gitmişlerdi ki Tanrı insanı yarattığına pişman olmuş ve büyük bir tûfanla bütün insanlığı, hayvanları, sürüngenleri ve göğün kuşlarını helâk etmeye karar vermişti. Sadece Nûh, Rabb’in gözünde lutuf bulmuştu, çünkü Nûh sâdık ve kâmil adamdı ve Allah ile yürüyordu (Tekvîn, 6/1-9, 17).

500 yaşından sonra Nûh’un Sâm, Hâm ve Yâfes (Yâfet) adındaki üç oğlu dünyaya gelir (Tekvîn, 5/32). Allah, Nûh’tan bir gemi yapmasını ister ve hangi ağaçtan, hangi ölçülerde olacağını da bildirir. Nûh gofer ağacından uzunluğu 300, genişliği 50, yüksekliği 30 arşın olan üç katlı gemiyi inşa eder. Gemiye Nûh ve eşiyle üç oğlu ve eşleri binerler. Ayrıca kuşlar, sığırlar ve toprakta sürünenlerden, her canlı türünden erkek ve dişi olmak üzere birer, eti yenilenlerden ise (kaşer olanlardan) yedişer çift gemiye alınır (Tekvîn, 6/14-21; 7/2). Rivayete göre Nûh 480 yaşında iken gemi yapma emri almış, bu emirden sonra geminin yapılacağı sedir ağaçları dikilerek büyümüş ve ancak 120 yıl sonra gemi tamamlanmıştır (a.g.e., IV/2, s. 1662).

Nûh 600 yaşında iken tûfan başlar (Tekvîn, 7/6). Kırk gün süren ve yüz elli gün boyunca suları yeryüzünü kaplayan tûfan sonrasında (Tekvîn, 7/117; krş. 7/24) Nûh ve gemidekiler karaya çıkar. Nûh, Rabb’e bir mezbah yaparak her temiz hayvandan ve kuştan yakılan takdime arzeder. Buna memnun olan Rab ise artık bir daha toprağı lânetlemeyeceğini belirtir. Allah, Nûh’u ve oğullarını mübarek kılıp onlara çoğalıp yeryüzünü doldurmalarını emreder ve her şeyin onların emrine verildiğini, hareket eden her hayvanı yiyebileceklerini bildirir. Buna karşılık kanlı et yememelerini ve insan kanı dökmemelerini ister ve bir ahid yapar. Nûh vasıtasıyla Allah ile bütün insanlar arasında yapılan bu ahde göre insanlar, Allah’ın bildirdiği kurallara uydukları takdirde bir daha tûfan gibi bir musibet meydana gelmeyecektir ve bu ahdin alâmeti gök kuşağı olacaktır (Tekvîn, 8/13-9/17).

Tevrat’a göre gemiden inen Nûh çiftçilik yapmaya başlamış, bağ dikmiş, üzüm yetiştirip şarap üretmiş ve bu şaraptan içerek sarhoş olmuş, çadırında çıplak kalmıştır. Nûh’un oğlu Hâm babasının çıplaklığını görüp diğer kardeşlerine haber vermiş, onlar da babalarının çıplaklığını örtmüş, kendine gelen Nûh ise Hâm’ın oğlu Ken‘ân’ı lânetlemiştir (Tekvîn, 9/20-27). Yeryüzünün bütün insanları Nûh’un bu üç oğlunun soyundan gelmiştir (Tekvîn, 9/18-19). Nûh tûfandan sonra 350 yıl yaşamış ve 950 yaşında vefat etmiştir (Tekvîn, 9/28-29).

Nûh’un tûfan olayının kahramanı oluşu bu hadisenin Sumer versiyonundaki Zivsudra, Bâbil versiyonundaki Ut-napiştim ve Atra-Hasis ile karşılaştırılmasına yol açmış, Nûh’un bunlarla aynı şahıs olup olmadığı tartışılmış, Tevrat’ta tûfana kadar geçen şahsiyetlerle Bâbil geleneğine ait tûfan öncesi krallık listelerindeki isimler arasında benzerlikler kurulmuştur. Nitekim Tevrat’ta Âdem’den Nûh’a kadar olan bu soy ağacı Bâbil’in ilk krallık listelerine benzemektedir. Tûfan öncesi şahsiyetlerin sayıları ile Bâbil krallarının sayısı da aynıdır. Ayrıca tûfan kahramanının adı olarak geçen Zivsudra, Sisouthros ve Ut-napiştim’in aynı şahıslar olduğu ve Nûh ile aynı kişiye delâlet ettiği ifade edilmektedir (DBS, I, 750, 758). Nûh’un yaşadığı dönemle tûfanın tarihi konusunda da farklı Tevrat nüshalarında değişik rakamlar verilir. Âdem’in yaratılışından Nûh tûfanına kadar İbrânîce Masoretik metne göre 1656 yıl, Tevrat’ın Yunanca Yetmişler çevirisine göre 2242 veya 2262 yıl, Sâmirîce Tevrat’a göre ise 1307 yıl geçmiştir (a.g.e., I, 774).

Kitâb-ı Mukaddes münekkitleri Tevrat’ta biri tûfan kahramanı, diğeri toprakla meşgul olup bağ diken iki ayrı Nûh tasvirinin bulunduğuna, Tekvîn’de (9/20-27) anlatılan Nûh kıssasının tûfan kıssasından farklı bir kaynaktan geldiğine ve bu iki anlatımın birbiriyle uzlaştırılmasının zor olduğuna kanidir. Buna göre toprakla meşgul olup bağ yetiştiren kişinin gemi yapanla pek alâkası yoktur. Ayrıca Tekvîn’de (9/22-24) Nûh’un çocukları daha küçük olarak tasvir edilmiştir, halbuki tûfan sırasında onlar evliydiler. Diğer taraftan Tekvîn’de (9/24) babasına kötülük eden çocuk en küçük olandır ve Ken‘ân diye adlandırılır (9/25), kardeşleri ise Sâm ve Yâfes’tir. Kötü fiilin Ken‘ân’ın babası Hâm’a nisbet edilmesi ve Hâm’ın Ken‘ân’ın atası olduğu ifadesi (9/18) iki anlatımı uzlaştırmaya yöneliktir. Buna göre Sâm, Hâm ve Yâfes ile Sâm, Yâfes ve Ken‘ân listeleri birbiriyle uzlaştırılmaya çalışılmıştır (IDB, III, 555).

Yahudi ve hıristiyan dinî literatürlerinde Nûh, İbrânî ataları kadar önemli bir yere sahip olmamakla birlikte dürüst ve imanlı bir kişi diye takdim edilir (Genesis Rabba, 30: 77; Sanhedrin, 108a; Petrus’un İkinci Mektubu, 2: 5; İbrânîler’e Mektup 11/7). Onun faydalı icraatlarının başında saban, orak, balta vb. aletleri insanlara kazandırması, insanları tövbeye çağırması ve hayvanlara karşı iyi muamelesi gelmektedir (EJd., XII, 1191-1198). Gemi yapımında kullanılacak sedir ağaçlarının yetişmesini beklemek suretiyle gemi yapımını 120 yıl erteleyerek kavmine kurtuluş için zaman kazandırmış ve insanlığın helâkini geciktirmiştir. Talmud’da “Nûh kanunları” diye bilinen yedi kuraldan bahsedilmektedir. Putperestliği, Tanrı’yı inkârı (yalancı şahitliği de kapsamaktadır), öldürmeyi, gayri meşrû cinsî ilişkileri, hırsızlığı, canlı hayvan eti yemeyi (her tür zulüm ve gaddarlığı) yasaklayan ve adaletin tesisini emreden bu kurallar, bütün milletler tarafından uyulması gereken en temel ahlâkî ilkeler olarak kabul edilmektedir (a.g.e., XII, 1189).

Ayrıca hıristiyan geleneğinde Nûh ile Îsâ Mesîh arasında bazı benzerlikler kurulmaktadır. Buna göre tıpkı Nûh gibi Îsâ da günahkâr bir dünyada imanı temsil etmekte ve Nûh’un tûfandan canlı olarak çıkıp bütün insanlığı kurtarması gibi Îsâ da vaftiz suyu ile ölümü yenmektedir. Aynı şekilde insanlığı helâkten kurtaran Nûh’un gemisi insanlığı günahtan kurtaran kiliseye, yine Nûh’un tûfan sona erdiğinde gönderdiği güvercin de Kutsal Ruh’a karşılık gelmektedir (Luka, 17/26; Petrus’un Birinci Mektubu, 3/2; ER, X, 461).

İslâm’da. Hz. Nûh, Kur’ân-ı Kerîm’de ve hadislerde diğer peygamberlere oranla geniş bir şekilde tanıtılan ve “ülü’l-azm” olarak isimlendirilen beş büyük peygamberden biridir. Kur’an’da yirmi sekiz sûrede hakkında bilgi verilmiş ve kırk üç yerde ismen zikredilmiştir. Kur’an’ın yetmiş birinci sûresi onun adını taşır ve baştan sona onun tevhid mücadelesini anlatır. Ancak Kur’an, Nûh’un hayatının sadece peygamber olarak görevlendirildikten sonraki safhasından bahsetmektedir. Kendisine inanmayan kavmi tûfanla cezalandırıldığından tûfan hadisesi de ona nisbetle Nûh tûfanı diye anılmaktadır. Nûh kelimesinin Arapça asıllı olup nevḥ (ağlamak, dövünmek) kökünden geldiğini, bizzat kendi nefsini kötülediğinden veya tövbe etmeden boğulup gitmeleri sebebiyle kavmi için üzüldüğünden ona bu adın verildiğini söyleyenler olmakla birlikte (Fîrûzâbâdî, VI, 26) kelimenin Arapça olmadığı kabul edilmektedir (Mevhûb b. Ahmed el-Cevâlîkī, s. 330; Jeffery, s. 282).

Nûh’un soy kütüğü İslâmî kaynaklarda Tevrat’taki gibi Nûh b. Lamek b. Metuşelah b. Uhnuh (Hanok-İdrîs) b. Mehelail (Mahalalel) b. Kaynan (Ken‘ân) b. Enoş b. Şis (Şît) b. Âdem şeklinde yer almaktadır. Annesi de Râkîl’in veya Kābil’in kızı Kaynuş olarak verilmekte, Kābil’in çocukları ile Şît’in çocuklarından onlara tâbi olanlara peygamber olarak gönderildiği belirtilmektedir (Sa‘lebî, s. 54).

Rivayete göre insanlar Hz. Nûh’a kadar tevhid inancıyla yaşamış, putperestlik ilk defa Nûh’un kavmiyle ortaya çıkmıştır. Kur’ân-ı Kerîm’de, “Dediler ki: Tanrılarınızı bırakmayın, ilâhlarınız Ved, Süvâ‘, Yegūs, Yeûk ve Nesr’den vazgeçmeyin” meâlindeki âyette (Nûh 71/23) Nûh kavminin taptığı putlardan bahsedilmektedir. Bu isimler başlangıçta iyilikleriyle temayüz etmiş kişilere aitti. Ölümlerinin ardından bunların heykelleri yapılmış, daha sonra insanlar onları Allah ile kendi aralarında aracı olarak birer tapınma objesi yapmıştır.

Hz. Nûh, kavmini putperestlikten uzaklaştırıp tevhid inancına döndürmek için gönderilmiştir. Kur’ân-ı Kerîm’de Nûh’un Allah tarafından seçildiği (Âl-i İmrân 3/33), kendisine vahyedildiği (en-Nisâ 4/163), kavmine peygamber olarak gönderildiği (Nûh 71/1), 950 yıl kavminin arasında kaldığı (el-Ankebût 29/14) ve kavmini Allah’a kulluğa davet ettiği (Yûnus 10/71; Hûd 11/25-26; eş-Şuarâ 26/106-110) belirtilmektedir. Nûh kavmini Allah’tan başkasına ibadet etmemeleri hususunda uyarmış, aksi takdirde başlarına gelecek azabı kendilerine haber vermiştir (Nûh 71/1-4). Yoldan çıkmış, çok zalim ve azgın olan kavmi (ez-Zâriyât 51/46; en-Necm 53/52) Nûh’a inanmadığı gibi ona mecnun demiş, taşlamakla tehdit edip (eş-Şuarâ 26/116) yalancılıkla itham etmiş, ondan kendisine uyan alt tabakadan insanları yanından uzaklaştırmasını (el-A‘râf 7/59-63; Hûd 11/27; el-Kamer 54/9) veya başlarına geleceğini bildirdiği azabı bir an önce getirmesini (Hûd 11/32) istemiştir.

Kendi yaptıkları karşılığında hiçbir talebinin olmadığını söyleyen Nûh gaybı bilmediğini, melek de olmadığını, sadece Allah’ın emirlerini bildirdiğini ifade edip davetini sürdürmüş (Hûd 11/28-31; eş-Şuarâ 26/105-115), uzun mücadeleler sonunda kavminin putperestlikten vazgeçmediğini görünce inanmayanları cezalandırması için Allah’a dua etmiş (eş-Şuarâ 26/118-119; Nûh 71/1-28), Allah Nûh’un duasını kabul etmiş ve inkârcı kavminin tûfanla helâk edileceğini, kendisinin ve inananların kurtulacağını bildirerek bir gemi yapmasını istemiştir (Hûd 11/36-39). Gemi inşa edilirken Nûh’un kavmi kendisiyle alay etmiştir (Hûd 11/38). Rivayete göre gemi yapması istenince Hz. Nûh tahtayı nereden bulacağını sorar, ona ağaç dikmesi emredilir ve Hint meşesi denilen ağaçları diker. Kırk yıl geçtikten sonra bu ağaçları keserek gemiyi yapar (Fîrûzâbâdî, VI, 29). Geminin inşası bitince her hayvan türünden birer çift, ayrıca boğulmasına hükmedilenler dışındaki aile fertleri ve iman eden diğer kimseler gemiye bindirilir. Nûh ve ona inananlar kurtulurken eşi ve oğlu inanmayanlarla birlikte boğulur (Hûd 11/40-47; el-Mü’minûn 23/26-29; el-Furkān 25/37; el-Kamer 54/10-17). Kur’ân-ı Kerîm’de ayrıca Nûh’un oğlu için dua ettiği, ancak bunun kabul edilmediği belirtilmektedir (Hûd 11/42-43, 45-46; et-Tahrîm 66/10). Tûfan sona erince, “Ey Nûh! Sana ve seninle birlikte olanlara bizden selâm ve bereketle gemiden in …” denilir (Hûd 11/48). Allah’ın adını zikrettiği peygamberler Âdem’in ve Nûh ile beraber gemide taşınanların soyundan, İbrâhim ile İsrâil’in (Ya‘kūb) neslindendir (Meryem 19/58); İsrâiloğulları da Nûh ile beraber gemide taşınanların soyundan gelmiştir (el-İsrâ 17/3). Ayrıca diğer peygamberler gibi Nûh’tan da söz alındığı (el-Ahzâb 33/7), onun hidayete erdirildiği (el-En‘âm 6/84), ona verilen emirlerin müslümanlar için de geçerli ve yürürlükte olduğu (eş-Şûrâ 42/13) bildirilmektedir.

Kur’an’da Hz. Nûh’un yaşıyla ilgili olarak şu bilgi yer almaktadır: “Andolsun ki biz Nûh’u kendi kavmine gönderdik de o 950 yıl onların arasında kaldı. Sonunda onlar zulümlerini sürdürürken tûfan kendilerini yakalayıverdi. Fakat biz onu ve gemidekileri kurtardık ve bunu âlemlere bir ibret yaptık” (el-Ankebût 29/14-15). Bu âyetten anlaşıldığına göre Nûh 950 yıl kavmiyle birlikte yaşamış ancak bu sürenin onun bütün ömrünü veya peygamberlik süresinin tamamını mı yoksa tûfana kadar olan safhasını mı içine aldığına işaret edilmemiştir. Kur’an’da verilen bu rakamı Nûh’un bütün ömrü olarak kabul edenlere göre kırk yaşında peygamber olmuş, 890 yaşında iken tûfan gerçekleşmiş, tûfandan sonra altmış yıl daha yaşamıştır. Bu süreyi sadece tûfan öncesi peygamberlik müddeti olarak düşünenlere göre ise Nûh’un yaşı bundan çok daha fazladır. Bir rivayete göre peygamberler içinde en uzun ömürlüsü Nûh’tur; kendisine 350 yaşında vahiy gelmiş, 950 yıl kavmini davetle geçirmiş, dolayısıyla 1300 yıl yaşamıştır (a.g.e., VI, 30). Hz. Nûh’un kabrinin nerede olduğu bilinmemekte, çeşitli yerlerde ona nisbet edilen makam ve kabirler bulunmaktadır. Bir rivayete göre kabri Mekke’de Mescid-i Harâm’da, Mültezem ile Makām-ı İbrâhim arasında, diğer rivayetlere göre ise Kerek, Cizre veya Necef’tedir.

Kur’ân-ı Kerîm’e göre Hz. Nûh çok şükreden bir kuldu (el-İsrâ 17/3); güçlükler karşısında gösterdiği sabır insanlara örnek olarak gösterilmiştir (Hûd 11/49). Onun bir başka özelliği de kâfirlere karşı çok sert davranmasıdır. Rivayete göre Hz. Peygamber, Bedir Gazvesi’nden sonra esirlerin durumunu müzakere ettiği sırada Hz. Ebû Bekir onlara iyi davranılmasını, Hz. Ömer ise öldürülmelerini önermiş, bunun üzerine Resûlullah, Ebû Bekir’in Hz. İbrâhim gibi olduğunu, zira onun, “Şimdi kim bana uyarsa o bendendir, kim de bana karşı gelirse artık sen gerçekten çok bağışlayan, pek esirgeyensin” diyerek (İbrâhîm 14/36) kendisine inanmayanlara karşı yumuşak davrandığını, Ömer’in ise Nûh gibi olduğunu zira onun da, “Rabbim, yeryüzünde kâfirlerden hiç kimseyi bırakma” diyerek (Nûh 71/26) inkârcılara karşı sert davrandığını söylemiştir (Lisânü’l-ʿArab, “nvḥ” md.). Kur’an’da Nûh mürsel (eş-Şuarâ 26/105), resul (eş-Şuarâ 26/107), apaçık uyarıcı (ez-Zâriyât 51/50), mübarek (Hûd 11/48), muhsin (es-Sâffât 37/80), mümin (es-Sâffât 37/81), kul (el-Kamer 54/9), şükreden (el-İsrâ 17/3) gibi özelliklerle anılmaktadır (Fîrûzâbâdî, VI, 26-27). Ayrıca kavimlerine gönderilmiş emin elçilerden olduğu belirtilen Nûh’un (eş-Şuarâ 26/107) “ashâbü’n-nevâmis”ten (şeriat sahibi) sayıldığı ifade edilmiştir. Rivayete göre tûfan esnasında Hz. Nûh, Ebûkubeys dağında bulunan Hz. Âdem’in naaşını alarak bir tabut içine koymuş, tûfandan sonra tekrar yerine defnetmiştir. Nûh’un İdrîs’ten sonra gelen ilk peygamber olup marangozluk yaptığı da nakledilmektedir (İbn Kuteybe, s. 19-24). Hz. Nûh’a ayrıca İslâm ve bilhassa Şiî geleneğinde “Neciyyullah” (Allah’ın kurtardığı kişi) sıfatı verilmiştir. Nûh’un ve kavminin tûfan hadisesinden kurtarılmasına atıf yapan bu sıfat, Allah’ın inâyetiyle Firavun’un zulmünden kurtarılan Hz. Mûsâ için de kullanılmaktadır (Sa‘lebî, s. 166).

BİBLİYOGRAFYA
Lisânü’l-ʿArab, “nvḥ” md.

Mustafavî, et-Taḥḳīḳ, “nvḥ” md.

Ebû Hâtim es-Sicistânî, el-Muʿammerûn ve’l-Veṣâyâ (nşr. Abdülmün‘im Âmir), Kahire 1961, s. 3-4.

İbn Kuteybe, el-Maʿârif (Ukkâşe), s. 19-24.

Sa‘lebî, ʿArâʾisü’l-mecâlis, Beyrut 1985, s. 54-61, 166.

Mevhûb b. Ahmed el-Cevâlîkī, el-Muʿarreb (nşr. Ahmed M. Şâkir), Tahran 1966, s. 330.

Fîrûzâbâdî, Beṣâʾiru ẕevi’t-temyîz (nşr. Abdülalîm et-Tahâvî), Beyrut, ts. (el-Mektebetü’l-ilmiyye), VI, 26-30.

E. Palis, “Noe”, DB, IV/2, s. 1661-1667.

E. Plessis, “Babylone et la Bible”, DBS, I, 713-852.

A. Jeffery, The Foreign Vocabulary of the Qur’ān, Baroda 1938, s. 282.

M. Farsi, Tora, İstanbul 2002, I, 45.

Mustafa Âsım Köksal, Peygamberler Tarihi, Ankara 1993, I, 87-113.

İsmail Yiğit, Kur’ân-ı Kerim ve Hadis Kaynakları Işığında Peygamberler Tarihi, İstanbul 2004, s. 112-147.

G. Canova, “The Prophet Noah in Islamic Tradition”, The Arabist: Budapest Studies in Arabic, sy. 23, Budapest 2001, s. 1-20.

J. H. Marks, “Noah”, IDB, III, 554-556.

S. S. Schwarzschild – S. Berman, “Noachide Laws”, EJd., XII, 1189-1191.

D. Young – E. E. Halevy – H. H. Hirschberg, “Noah”, a.e., XII, 1191-1198.

P. M. Guillaume – J. Bernard, “Noe”, Catholicisme, IX, 1307-1309.

M. Fishbane, “Noah”, ER, X, 461.

B. Heller, “Nūḥ”, EI2 (Fr.), VIII, 111-112.“

https://islamansiklopedisi.org.tr/nuh

European Centre for Disease Prevention and Control An agency of the European Union

>>> Unbedingt <<<

„DER SPIEGEL

Strompreisdeckel bei 40 Cent, Übergewinne rückwirkend ab September herangezogen
Gerald Traufetter – Vor 33 Min.

Am Mittwoch verhandelt der Bund mit den Ländern zur Energiekrise. Nach SPIEGEL-Informationen will er eine konkrete Obergrenze pro Kilowattstunde Strom setzen – und ab September auf Übergewinne der Unternehmen zugreifen.“

https://www.msn.com/de-de/finanzen/top-stories/strompreisdeckel-bei-40-cent-%C3%BCbergewinne-r%C3%BCckwirkend-ab-september-herangezogen/ar-AA13CJIz?ocid=msedgntp&cvid=b8f8ef98311047bfa00b9bc63a2bee65

Und JA…
ECDC!

Önderin deli tepesini ATIRMAYIN

>>> Darum <<<

WILL ICH…
MUSS ich tun was ich tue…
DARUM!


+

Eine Zeitung ählich der Bild in Deutschland…
Aber darum geht es nicht…
Es IST egal ob in der Türkei, hier in Deutschland oder anders wo…
Ich hatte mal ausführlich erklärt WARUM Gewerkschaften gegründet werden mussten…
Nicht jeder ist in der Lage sich für seine Rechte einzusetzen, nicht jeder kann das.

KINDER STERBEN…
Ja sie verhungern, Menschen Leiden…
Und ja auch in der Ukraine…
Aber ganz besonders in Nahost…
In Afrika.

Jungs…
Wie wollt ihr mich daran hindern Backpulver zu kaufen…
Essig?

Wir alle Wissen doch noch aus unserem Schuluntericht was passiert wenn man beide mischt…
CO2…
Welche Kraft entsteht, entehen kann…
Habt ihr überhaupt eine Vorstellung davon was ich alles mit Wasser machen kann?

Ich BIN KEIN Möder, KEIN Terorist…
Bin ich nicht…
Aber ich habe die Schnauze voll…
Voll von diesen Typen…
Die versuchen andauend uns zu Ficken…
BITTE…
Versucht mich zu verstehen, ich weiß bis wohin ich gehen darf…
Was ich veröffentlichen kann UND WAS NICHT!

Ich HATTE es ihm gesagt und er hat es mit Sicherheit an euch weitergeleitet…
Ja…
Es IST Sport für mich und ja…
Es ist eine Absicherung ihr könnt nicht überall sein. Der Staat kann nicht immer und überall zur stelle sein…
Könnt ihr sagen was Morgen passieren wird?

NEIN…
Das könnt ihr nicht, ich bin SchwerSTbehindert…
Ich KANN auf mich aufpassen kann aber nicht meine Familie beschützen wenn es drauf ankommt…
Ich BIN ein Familienvater…
Ein „großer Bruder“
Ich BIN ich!

Es IST Sport…
Mit einer Rückversicherung.

PUNKT

Ah ja…
Oben das, Bauern die gerade auf dem Feld waren…
Das Kind stürzte vom Dach…
Schwerverletzt…
Der Vater und der Bruder oder Onkel brachten ihn ins Krankenhaus…
Damit sie das Krankenhaus nicht beschmutzten zogen sie sich die Schuhe aus…
Es IST egal ob Türken, Deutsche…
Oder sonst irgendwer, irgendwo, ES GIBT SIE immernoch…
Überall auf der Welt…
Menschen…
Und ich werde mich auch weiterhin für sie einsetzen. EGAL welcher nationalität sie sind, welche…
Relgion oder Weltansicht sie besitzen…
WENN…
Sie im RECHT SIND stehe ich an, auf ihrer Seite.

PS: Mevlüde Genç…
Solingen…
Könnt ihr euch noch dran erinnern, ich meine es war gestern, der Bundespräsident…
Hat sie gewürdigt…
WIR…
Sitzen ALLE im selben Boot!

Ich jage doch nicht das Boot in die Luft in dem wir ALLE sitzen oder fange an die darin sitzenden zu erschießen…
Wofür haltet ihr mich?

*

Ya…
Bitti gibi demedim mi?
Hesapta yanlışlık diye yazmadım mi???
Kendileri daha çok zarara girdi!

Hem sonra…
KANSER manser…
MilyarLAR!

Aus diesen Ländern

Country
US Commercial
Unresolved
Germany
Network
Russian Federation
Business
Turkey
Non-Profit Organization
European Union
Wallis and Futuna Islands
St. Helena
Colombia
Netherlands
Sweden
India
Czech Republic
Brazil
Mozambique
Information
Bulgaria
United Kingdom
United States
Ukraine
Canada
Spain
South Africa
British Indian Ocean Territory
Indonesia
Old style Arpanet
Lithuania
Italy
China
Switzerland
Ecuador
Belgium
Romania
France
Austria
Malaysia
Japan
Belarus
Vietnam
Greece
Poland
Pakistan
Argentina
US Educational
Uzbekistan
Moldova
Mexico
Gabon
Norway
Finland
Slovenia
Thailand
Azerbaijan
Taiwan
Western Samoa
Australia
Individuals

DAS Protokoll, ich habe es nur überflogen…
Verheißt NICHTS GUTES!

Kippt Deutschland und Frankreich IST ES aus mit Europa!

Geopolitik…
DIE Wirtschaft, wollt ihr etwa mich belehren?

Die Außendingsbums…

„»Das Problem ist der Preis«
Katar droht Europäern mit Gasentzug

Deutschland und andere EU-Staaten wollen russische Energie mit Lieferungen aus Katar ersetzen. Doch der Minister des Emirats sagt offen: Sein Gas könnte am Ende woanders landen.
01.11.2022, 08.10 Uhr“

https://www.spiegel.de/wirtschaft/katar-droht-europaeern-mit-gas-entzug-a-1074ea47-8945-4ffd-b267-51d79447298d

Kafkasien…
Ich…
WERDE, ich WERDE BIS…
Zu letzt!

*

Meine türkischen Leser WISSEN ES…
DIE Araber…
NICHT ALLE, die…
Die an der Macht sind, NEIN es ist KEINE „Dolchstoßlegende“
DIE historie LEHRT UNS…
Traue ihnen NICHT!

Meine EIGENE Tante hat arabische Wurzeln…
Na und???
Aber…
Ihr werdet es auch NIE rausfinden, ja ich meine euch Jungs…

Aus mir werdet ihr NICHT schlau WENN ich es nicht will.

Und nochmal ich KANN ALLES…
— Beweisen —

*

DER Oktober…
Obwohl ich kaum Schreiben konnte, NOCH bin ich NICHT Tod:

Region
FR
US
US Monroe
RU
DE
DE Rostock
US
TR
US Boydton
SG
GB
US Chicago
CN
TR Istanbul
MC Monaco
TR Izmir
CN Beijing
PA
NL
US Boardman
US Buffalo
TR Istanbul
TR Istanbul
US Cheyenne
CA
BR Lavras
DE Nuremberg
FR Beaune
CH Kirchberg
DE Herscheid
BE
TR Istanbul
CA Baie-D’Urfe
TR Izmir
US Ashburn
FR Paris
US Des Moines
IE Dublin
US San Antonio
GB London
RO
US Spokane
SE
CA
PK
RU Moscow
NL Amsterdam
IN
US Owasso
FR Paris
DE Berlin
DE Karlsruhe
SK Velke Ulany
CA Beauharnois
DE Frankfurt am Main
RO Iasi
JP Tokyo
TR Antalya
SG
CA Montreal
US North Bergen
US Washington
CN Zhengzhou
TR Izmir
PL
TW
RU St Petersburg
TR Istanbul
IN Pune
GB Durham
DE Buchholz
KR
LB
US Newark
DK
US Clifton
RU Voronezh
BG
RU Gatchina
VN
UA Kyiv
GE Tbilisi
SG Singapore
RU Stavropol
TR Izmir
US Spring
DE Rheine
US Olathe
SE Västerås
NO Trondheim
CN Suzhou
CZ Prague
US New York
PT Vizela
US Miami
AU
TR Istanbul
US
US Los Angeles
DE Quickborn
FR Rambouillet
TR Kosekoy
VN Ap Binh Dinh
IT
TR Diyarbakır
EU
FI Helsinki
CN Guangzhou
DE Munich
CN Shanghai
HK Central
DO
JP
TR Ankara
TR Diyarbakır
TR Mugla
AU Melbourne
US Ashburn
BG Varna
FR Missillac
TR Istanbul
US Phoenix
TR Istanbul
SG Singapore
RU Moscow
US Los Angeles
GB Barnet
HK
CN Taizhou
TR Karaman
TR Bursa
US Los Angeles
TW Taipei
TR Konya
US Piscataway
IN Noida
US San Jose
RU St Petersburg
GB London
FR Paris
TR Ankara
HU
US Columbus
DE Neustadt an der Orla
TR Sanliurfa
US Placerville
NO
TR Tire
TR Aydin
TR Istanbul
ID
DE Ismaning
UA
US Omaha
DE Morlenbach
US
TR Kayseri
TR Istanbul
TR Kayseri
UA Berehove
US Chicago
TR Çorum
TR Istanbul
KR Seoul
IN Bengaluru
ES
ZA Boksburg
DE Pfarrkirchen
DE Duisburg
TM
TR Ankara
US Westerville
SA
TR Gümüşhane
US Reston
GB London
DE Frankfurt am Main
TR Bursa
TR Sirnak
SE Stockholm
KZ
TR Bursa
TR Eskişehir
RU Moscow
TR Trabzon
US Secaucus
BR Taguatinga
CH
CN Hangzhou
TR Istanbul
TR Trabzon
TR Istanbul
TR Elâzığ
TR Istanbul
TR Isparta
TR Izmir
TR Adana
CA Toronto
FR Cergy
LT Vilnius
IN Bengaluru
DE Cologne
US Mesa
RU Voronezh
ES Valencia
RU St Petersburg
CA Elora
NL Doetinchem
TR Istanbul
TR Ağrı
TR Bursa
TR Antalya
IT Rome
BR Brasília
BY Mogilev
DE Heidenrod
TR Narli
TR Antalya
AE
BR Patos
DE Nuremberg
BR São Paulo
IN Chennai
IT Rome
RU Krasnodar
TR Antalya
US Las Vegas
BR Goitacazes
SE Västerås
TR Atasehir
MD
RU Penza
IR
CA Toronto
TR Bayburt
TR Izmir
TR Balıkesir
TR Mersin
TR Ankara
RU Kazan’
TW Hsinchu
AT Vienna
AU Melbourne
ER Mendefera
US San Francisco
DE Berlin
GB London
DE Limburg an der Lahn
DE Gera
CA Toronto
RU Ivanovo
BA Cazin
IN Hyderabad
EC Quito
GT
DZ Algiers
VE Mérida
FR Asnieres-sur-Seine
TR Denizli
BR São Paulo
TR Izmir
TR Izmir
TR Samsun
AZ
US Seattle
VN Hanoi
TR Kagithane
AU Sydney
CN Quanzhou
EE
US Woodbridge
US Milwaukee
US Ashburn
TR Van
TR Istanbul
TR Ankara
TR Ankara
MX Mexico City
TR Magnesia ad Sipylum
TR Izmir
AT
US Dallas
CY
UA Dolynska
BR São Paulo
BR Salvador
RU Vladivostok
US Omaha
US San Francisco
US San Antonio
CA Toronto
US Los Angeles
ZA Johannesburg
CA Montreal
ID Makassar
BR Sousa
TR Gaziantep
TR Yozgat
DE Frankfurt am Main
US Birmingham
TR Istanbul
TR Izmir
TR Ankara
TR Zonguldak
TR Ankara
TR Trabzon
TR Konya
TR Istanbul
SK Bratislava
RU Nizhniy Novgorod
DE Hillerse
MY Shah Alam
TR Gaziantep
NL Rotterdam
CN Hefei
US Dallas
PT
RO Bucharest
IT Milan
US Seattle
SG Singapore
LV
NL Dronten
US Fremont
SI Maribor
US
CA Toronto
DK Copenhagen
TR Ankara
TR Mugla
TR Amasya
TR Sinop
IL
TR Istanbul
TR Ankara
TR Kütahya
TR Istanbul
TR Tekirdağ
TR Izmir
CZ
BA Sarajevo
RU Nizhniy Novgorod
RU Saratov
US Sioux Falls
ZA
TW Taipei
DE Berlin
DE Wiesbaden
US Phoenix
RU Krasnoyarsk
CH Zurich
DE Aachen
DE Cloppenburg
DK Copenhagen
US Santa Clara
US New York
US Los Angeles
CH Dielsdorf
US Atlanta
IT Milan
RU Moscow
IQ Erbil
TR Osmaniye
TR Eskişehir
TR Elâzığ
TR Gebze
TR Kosekoy
TR Ankara
TR Ankara
TR Adapazarı
TR Uşak
TR Bursa
TR Ankara
TR Yalova
TR Erzurum
TR Istanbul
TR Istanbul
TR Istanbul
TR Kucukcekmece
AT Imst
TR Çanakkale
TR Istanbul
TR Antalya
TR Ankara
TR Izmir
TR Istanbul
US Indianapolis
RU Yeysk
TR
TR Ankara
GR Athens
US New York
TR
US New York
US Falls Church
SG Singapore
BR
UA Kharkiv
DE Stuttgart
VN Ho Chi Minh City
MD Chisinau
US Newark
SC Baie Lazare
US Las Vegas
FR Pornic
US Dallas
AT Vienna
SE Stockholm
US Olney
US El Paso
TR Istanbul
RO Slatina
DE Eltville
DE Eberbach
DE Rüsselsheim am Main
DE Kelsterbach
DE Dortmund
DE Huenstetten
DE Taunusstein
DE Idstein
US Houston
VG
US San Jose
BE Uccle
US Los Angeles
CN Nanjing
PL Szczecin
CN Huai’an
US Newburyport
LV
DE Stuttgart
DE Munich
NO Oslo
DE Karlsruhe
VN Thuan An
US Philadelphia
US Cleveland
JP Heiwajima
FI
IN Bengaluru
NL Amsterdam
US Baltimore
US Denver
IL Ashdod
ID Malang
LT
AP
LK Kelaniya
TR Siliviri
NL Rotterdam
TR Tokat Province
TR Bergama
TR Antalya
RU Staromar’yevka
TR Antakya
TR Ankara
TR Çankırı
TR Giresun
TR Izmir
UZ
IT Montjovet
TR Istanbul
TR Istanbul
NG
TR Istanbul
TR Osmaniye
TR Kars
RU Sochi
RO Buzau
TR OEdemis
TR Kırklareli
SE Helsingborg
NL The Hague
NL Valkenswaard
RS
TR Istanbul
CH Zurich
TR Mugla
TR Istanbul
TR Ankara
TR Istanbul
TR Erzincan
TR Adana
TR Yaman
CH Zurich
BE Gesves
TR Izmir
TR Istanbul
TR Malatya
US Cherry Hill
TR Ankara
TR Istanbul
TR Tokat Province
TR Adana
CH Ibach
DE
DE Bremervoerde
TR Kütahya
DE Oldenburg
TR Gümüşhane
TR Gümüşhane
DE Raubling
TR Karacaoren
TR Adapazarı
TR Bayrampasa
CH Zurich
DE Kiel
TR Akalan
TR Agva
TR Sultanbeyli
CH Lugano
AR Buenos Aires
FR Noisy-le-Sec
DE Aalen
TR Mersin
BE Tournai
TR Antalya
TR Kahramanmaraş
TR Kirikkale
DE Frankfurt am Main
PL Warsaw
DE Kissing
CN Datong
TR Aladag
RU Penza
RU Kostroma
BE Meerbeke
CN Shaoxing
BR Rio de Janeiro
LV Ludza
DE Frankfurt am Main
RU Protvino
RU Vladivostok
RU Krasnoyarsk
RU Chelyabinsk
RU Petrovsk
BA Novi Travnik
RU Moscow
RU Rostov-on-Don
EE Tallinn
IN Chennai
US Chapel Hill
RU Moscow
RU Irkutsk
NO Oslo
CN Baiyun
RU Irkutsk
UA Irpin
RU Partizansk
RU Vorkuta
NL Amsterdam
DK Copenhagen
RO Ploieşti
RU Kursk
SG Singapore
BY Hrodna
RU Vladivostok
FR Paris
CN Kunming
NL Meppel
US New York
US Salt Lake City
TR Mardin
US Vancouver
CA Montreal
RU Tayga
US Queens
GB Reading
CN Nanchang
PK Bahawalpur
IN Kolkata
JP Kasukabe
NL Gouda
DE Langen
ES Almería
DE Saarbrücken
CN Shenzhen
SK Strazske
BD
ZA Howick
PL Tychy
US San Francisco
US St Louis
BG Plovdiv
CZ Olomouc
RO Barcea Mare
CL Santiago
GB South Shields
MX
BY Minsk
ID Jakarta
NL Dronten
FR Paris
US Salt Lake City
IL Tel Aviv
CZ Zamberk
TH
CN Zhuhai
GB Manchester
DE Borken
TR Sanliurfa
SE Stockholm
CA Brampton
RU St Petersburg
TR Siirt
RU Moscow
TR Antakya
TR Kayseri
TR Istanbul
TR Izmir
DE Essen
TR Ankara
US Arlington
TR Ordu
TR Tekirdağ
TR Cankaya
DE Ronnenberg
TR Altinordu
DE Hattersheim
TR Ankara
TR Giresun
DE Eggenfelden
TR Niğde
GB Hornchurch
TR Kosekoy
TR Istanbul
TR Gaziantep
TR Ankara
TR Eskişehir
TR Eskişehir
TH Bangkok
TR Amasya
TR Balıkesir
TR Istanbul
FR Abondant
TR Erzurum
TR Trabzon
TR Adana
BG Byala
TR Antalya
DE Bielefeld
US Hillsborough
TR Uşak
TR Adana
DE Lindau
DE Berlin
TR Izmir
US Akron
TR Izmir
TR Diyarbakır
DE Kassel
AZ Baku
TR Ankara
TR Kırşehir
DE Nuremberg
DE Horgau
AT Linz
TR Gevas
TR Bursa
DE Berlin
DE Berlin
LY Tripoli
TR Çorum
DE Straubenhardt
DE Münster
TR Ankara
TR Istanbul
TR Duezce
TR Goksun
TR Kastamonu
TR Kastamonu
TR Ankara
TR Kilis
IT Chiaravalle Centrale
DE Berlin
TR Antalya
TR Samsun
TR Antalya
DE Stuttgart
IT Rome
DE Hamburg
TR Antalya
TR Akdeniz
TR Antalya
TR Isparta
TR Isparta
TR Konya
TR Avcilar
AT Wernstein am Inn
CN Wuxi
TR Pendik
NL Goes
TR Antakya
TR Adıyaman
TR Sivas
GR Heraklion
TR Sivas
TR Guzelbahce
TR Ardahan
SE Gothenburg
RU Blagoveshchensk
SI Ljubljana
RO Bucharest
TR Burdur
EG Tala
TR Bursa
RU Mytishchi
RU Serp i Molot
CN Dongguan
FR Toulouse
UA Zhytomyr
RU Chelyabinsk
RU Kirov
CN Zibo
MX Mexico City
AL
US Odessa
UA Alexandrovsk
US Oceanside
GH
DE Cologne
BR Picos
IT Prata di Pordenone
JP Nogata
US Orono
US Pomona
RU Chelyabinsk
DE Düsseldorf
FR Saint-Lô
CN Changsha
PK Karachi
US Hickory
US Brea
ES Barcelona
CN Putian
GB Weybridge
CN Changchun
US Charlemont
BR Uberlândia
AT Vienna
US Elkridge
TH Bangkok
BR Sorocaba
US Nanuet
AR Veinticinco de Mayo
CN Wuhan
RO Livezeni
NL Haarlem
TR Kayseri
DE Lübeck
CN Shenyang
TT Williamsville
US South Gate
US Redmond
DE Bremen
US Portland
BR Colombo
KH Phnom Penh
IT Brunate
DE Heppenheim an der Bergstrasse
ES Chiva
US Seymour
NO Kolbotn
CN Yichun
DE Fürth
US Comer
IN Bhubaneswar
CA Newmarket
US Denver
US Huntersville
RU St Petersburg
CN Chengdu
BR Curitiba
PA Panama City
CN Xiamen
MA
PH Bacoor
RU Chelyabinsk
CO Guadalajara de Buga
EG
GB London
BD Dhaka
GB Watford
ES Gijón
CO Bogotá
MA Temara
US Springfield
CL
RU Ussuriysk
UZ Tashkent
VN Phan Thiết
US Seattle
BD Dhaka
CZ Brno
NL Leiden
PK Multan
GB Welwyn
IN Chilukuru
JP Suita
SI
FI Kauniainen
AU Perth
VN Ho Chi Minh City
US Miami Gardens
TW Taichung
US San Jose
IN Kolkata
CZ Krnov
BR Luziania
US Las Vegas
US Albany
VN Cao Lanh
NG Lagos
US North Bergen
LT Kaunas
US Madison
JP Shizuoka
AR
US Glen Allen
ES Madrid
VE Maracaibo
US O’Fallon
CN Yuncheng
US Portland
TN
SV San Miguel
GB Slough
RU Ufa
CN Mingshan
TW Tainan City
US Sherman Oaks
BH
RO Buzau
MA Casablanca
US Bronson
US San Francisco
US Richardson
IN Madurai
DE Stuttgart
FI Helsinki
SI Ljubljana
IS
ID Denpasar
TH Bangkok
PA Colón
US Fitchburg
IN Jaipur
US Bryan
IN Ghaziabad
CA Caledonia
DK Ry
ZA Khayelitsha
KR Seongnam-si
US Tampa
US Shady Side
US Pine Bluff
RU Novosibirsk
CA Montreal
IT Florence
UA Simferopol