Manganez* (Mangan) falan

Ve Çin…
10 bin metre dalış yapabilen denizaltısını denedi…
Dünyanın en derin yerine dalış yaptı, Mariana Çukuruna…
Sözüm ona turist gezdireceklermiş…
😊
Hatırlıyor musunuz ANLATTIM Güney Çin Denizini…
Doğu Sibirya Denizini…
Manganez ve daha neler neler…
Bir Allah…
Bir aklı başında kul bilir.

Sahi ay…
Ayı anlatmış mıydım, yok galiba anlatmadım…
Bademlere yazmadım ki…
Bir bölümüydü…
Offfffff…
Önder daha nerelere yetişsin, kendi popomu toparlayamıyorum ki!

* Mangan veya Manganez atom numarası 25 olan element. Simgesi Mn dir. 1774 yılında keşfedilmiştir. Periyodik tablonun 7-B grubunda yer alır. Grimsi metal renklidir.
Çeliğin dayanımını geliştiren bir alaşım elementidir. Bu özelliği içinde bulunan karbon miktarına bağlıdır. Yüksek karbonlu çeliklerde manganın etkisi sertlik ve dayanımı artırmaktadır. Elementler için kullanılan periyodik yapı A B olarak adlandırılmıştır.
Genellikle doğada demir elementi ve daha birçok elementle bağlı biçimde bulunmaktadır. Genellikle metal endüstrisinde alaşımlarda kullanılır özellikle paslanmaz çelik yapımında alaşımda gerekli bir hammaddedir. Yunanistan’ın magnezya bölgesinden adını almıştır. Manganez dioksit bileşiğinden 1774 yılında karbonun indirgenmesi neticesinde ilk olarak elde edilmiştir. Çelikteki aşınma ve paslanmanın önlenmesinde kullanılmaktadır. Endüstride oksitlenme aşamasına göre birçok farklı renk alabilen element renklendirici olarak da kullanılmaktadır. Çinko karbon ve alkalinli pillerin üretiminde kullanılan önemli bir elementtir. Manganez iyonları çok çeşitli enzimlerde ve fotosentetik bitkilerde yer alabilmektedir. Yüksek seviyelerde manganez memelilerde zehirlenme etkisi yapar.