### Çok dikkatle, özenle okuyun lütfen ###

Hatırlıyor musun, arabayı alırken yazdıklarımı?
>>> karşılığı var AMA şu, bu sebepten dolayı <<<
Hatırladın mı?

Aklım gider borçtan, aklım…
Ama bazen mecbur kalıyorsun!
Varsa cebimde yedirir, içeririm…
Varsa…
Yoksa soğan ekmek, “aç kalma pahasına!”

Gösteriş budalaları…
Dostlar alışverişte görsün maksatları!
NOKTA

Sen istiyor daha fazla borç?
20 Nisan 2019

Merkez Bankası, gerekir diye döviz biriktirir. Bu paraya rezerv denir. Sağlam bir ekonomi nasıl olur? Öncelikle Merkez Bankası’nda borcun kadar dövizin bulunur. O zaman bakacaksın döviz rezervine… Bugünlerde en tartışmalı konu da bu ekonomide…
Önce JP Morgan bankası rapor yayınladı “Türkiye çıplak” dedi. “Merkez Bankası bu rezerv ile çok terler” diye ekledi. Haliyle Serdar Ortaç’ı yoran hayat Türkiye ekonomisine ne yapmazdı. İşler o günden sonra çok zorlaştı.
★★★
Kur hızla artmaya başladı. Ekonomi yönetimi seçim kazanmış Binali Yıldırım gibi çıktı açıklama yaptı. Yetmedi! Parayı kıstı. Haliyle ortada lira olmayınca kim nasıl dolar alacaktı? Bu aslında devamlı müshil alıp zayıflamaya çalışmaktı!
O gün dolar kuru 5.80 iken müdahale ettiler. Dolar bugün yine aynı seviyelerde. Borsa çöktü üstüne… Faizler fişekledi… Dünya piyasalarının gözünde Türkiye’nin sigorta primi dediğimiz iflas riski fiyatlaması coştu gitti.
★★★
Cin lambadan çıktı! Türkiye, telaşlı yönetimiyle bütün dikkatleri Merkez Bankası rezervine topladı. Şimdi yabancı yatırımcılar sabah akşam ona bakıyorlar. İzleri hâlâ sıcak, fazla uzağa gitmiş olamazlar.
Biz çıt kırıldım ekonomiyiz. Çok alıngan ve hassas bir ruh yapısına sahibiz. Biri arkamızdan konuşsun, hatta tweet atsın, hop dolar fırlıyor. Merkez Bankası’nda müdahale edecek rezerv az, şirketler boğazına kadar borçlu… Haliyle nefes alamıyor, boğulup gidiyor.
★★★
Normal bir ekonomide Merkez Bankası’nın ne kadar döviz rezervi olmalı? Eskiler, 6 aylık ithalatı karşılasın yeter der… Dünyada tanımlar biraz değişti.
Ödeyeceği yıllık dış borcun kadar olmalı. İşte o zaman kaparsın sağlam ekonomi namını… Bizde kısa vadeli borç ne kadar? Yaklaşık 175 milyar dolar… Brüt rezervde durum ne? O da 77 milyar dolar… Diyorlar ki, sen istiyor daha fazla borç? Bir zahmet rezervini yükselt!
★★★
Bir de net rezerv var. Merkez Bankası’nın kendi parası… Diğerleri ne? Hazine’nin parası ve bankaların topladıkları döviz mevduatlarının munzam karşılığı… Net ne kadar? Merkez Bankası’nın açıkladığına göre 28 milyar dolar.
Ancak dış mihrak Financial Times’a göre 25 Mart’tan sonra aldığı swap ile 12 milyar dolar çıkarılınca net döviz rezervi 16 milyar dolara iniyor. Merkez Bankası, bu kısa vadeli borçlanmayla döviz cephanesini dolu gösteriyor.
★★★
Sizce yabancı yatırımcılar kime inanıyor? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na mı, Financial Times denilen mihrakın ekonomi yazarına mı? Merkez’in kredibilitesini bu hale getirenler ayrıca kutlanmalı.
Acaba net ooonnaaaltııı miiilllyarrr doollaarrrrr diye söylesek rezervimiz yüksek görünür mü? Sahi net rezerv biterse ne olur? Brüt rezervi kullanırız. İki kere başımıza geldi… 1994 ve 2001 yılında net rezervimiz eksiye geriledi. Sonrasında IMF yetti!
Ben YouTube kanalımda hep bunları anlatıyorum. Abone olup seyredin istiyorum.

https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/murat-muratoglu/sen-istiyor-daha-fazla-borc-4494545/?utm_source=yazarlar&utm_campaign=diger_yazilar&utm_medium=diger