Sözlerime başlamadan önce…
En alta > kalemin gör dediğini < mutlaka okumanızı tavsiye ederim. HATTA…
ÖNCE o kısmı okuyup başa sarın!
Öyle bir yazmış ki Sayın Doğru…
Sanki bizim milletimiz, bizim insanımız tepkiliymiş gibi…
Hep derim Alman ve Türk halklarının ortak yanı…
Koyun sürüsü!
DIKKAT…
Bundan on beş sene önce Almanya…
Dün açıklandı, 1,4 milyon Alman ek bir iş tutmak zorundaymış ki geçimini sağlasın…
Artık…
3,4 milyon insan ikinci bir kazanç kapısına muhtaç!
Bizim millet soracak, sorgulayacak, talep edecek öyle mi, şeffaflık, daha iyi belediyecilik…
Tabii ki ve çok doğru bir tespit…
Benim ekonomiye hep vurgu yaptığım gibi, alt tarafı bir muhtar, belediye başkanı seçimi…
NASIL OLUR, ÜLKENIN BEKA MESELESI?
SONRA…
Sayın Doğru, YSK…
Mühürsüz VE zarfsız oyu nasıl olurda geçerli kıllar, ya sizlerin ayağa kalkmanız gerekmez mi?
—
Şehir şamarı!
2 Şubat 2019
Bütün seçimler önemli, bu seçim çok önemli. Kentliler, yaşadıkları şehrin birikmiş sorunlarını çözecek yeni belediye başkanlarını seçecekler.
Eski başkan ne dedi?
Ne yaptı?
Yeni başkan kim?
Dediğini yapabilecek mi?
Kent insanını, bu basit soruları sorup ona göre oy atmaktan uzaklaştırmak istiyorlar.
“Beka” diyorlar.
Sen ey vatandaş, İstanbul’da, Ankara’da, Adana’da ve her şehirde bizim gösterdiğimiz isimlere oy vermezsen “Türkiye’nin bekasını düşünmeyen vatan haini, emperyalist uşağı olursun” diye korkutuyorlar. Bu ağır leke sürücülüğe karşı kent insanında sorgulayan bir mantık gelişebilir.
Şöyle düşünebilir:
Önceki seçimde sizi seçtik.
Devletin başına koyduk.
Ankara’da Sarayınız var.
Ordu sizin yönetiminizde.
Devleti siz yönetiyorsunuz. Güçlü bir devletin “Beka sorunu” olmaz, olamaz. Beka sorunu varsa siz ne yapmaktasınız? Belediye başkanı seçmenin “beka” ile ne ilgisi olabilir? Biz belediye başkanlarını “beka sorunumuzu” çözmek için değil kentlerin suyuna, çöpüne, ulaşımına, imarına baksın diye seçiyoruz.
İki lider tek ses oldu.
“Hayır” diyorlar.
Ya bize oy ver.
Yoksa hainsin!
Halk bu algıyı yutar mı!
★★★
Halk, bu kez yutmayabilir. Bu iki lidere oy sandığından şiddetli bir şehir şamarı çıkabilir. Ankara, İstanbul ve Adana’da eski seçimlerde MHP ve AKP’ye oy vermiş olanlar içinde “güçlü bir devletin beka sorunu olamayacağını ve bunun getirilip belediye seçimlerine bağlanamayacağını” düşünebilecek milyonlarca seçmen var. İktidarın iki kanadının iki lideri, İstanbul, Ankara ve Adana’yı yitirirlerse göreceksiniz ortada “beka sorunu” filan kalmayacak. Bahçeli ile Erdoğan, 31 Mart gecesi birbirini suçlayarak “Cumhur İttifakını” bitirecekler.
Seçim bu açıdan önemli.
★★★
Seçim ikinci olarak da şu açıdan önemli. İktidarın iki kanadının iki lideri yine kentli insanlara dönüp; “önce seçtikleriniz bizdendi ama iyi çıkmadı… Şimdi seçecekleriniz yine bizden ama onlar garanti iyi çıkacak…” diyorlar.
Halkın mantığı var.
Yine soracaktır.
İstanbul, Ankara, Adana’nın belediye başkanlarını da “iyi bunlar….” diye siz aday göstermiştiniz. İstanbul ve Ankara’yı yıllardır sizin işaret gösterdiğiniz belediye başkanları yönetiyor. Şimdi bunlar iyi çıkmadı. Doğru! Şehirler betonlaştı. Milyonlarca insanın “bir nefeslik temiz hava soluma hakkını” elinden alan şehir çöküntüleri yarattınız. Şimdi kalkmış şehir çöküntüsünü başkası yapmış gibi “rant belediyeciliğinden gönül belediyeciliğine geçeceğiz” demektesiniz.
Halk bu sorar:
Gönlünüz neredeydi?
Soracaktır.
KALEMİN GÖR DEDİĞİ
Anketlerden “Reis de metal yorgunu” sonucu çıktı!
Kadir Has Üniversitesi’nin basınla paylaştığı araştırmaya göre halkın gözünde “Reis de yorgun metal” diyebileceğimiz bir sonuç çıktı. Bu araştırmaya katılanlara her yıl olduğu gibi 2018’de de “yargıya, yasamaya, basına, orduya, jandarmaya, polise ve liderlere ne kadar güvenildiği” sorusu soruldu. Recep Tayyip Erdoğan’a olan güven 2017 yılında yüzde 56.4 iken 2018 yılında yüzde 38.9’a indi. Güven Kaybı: Yüzde 17.5. Devlet Bahçeli’ye olan güven 2017 yılında yüzde 31.5 iken 2018’de yüzde 20.9’a geriledi. Güven Kaybı: Yüzde 10.6. Kemal Kılıçdaroğlu’na olan güven de 2017’de yüzde 34.8 iken 2018’de yüzde 20.6’ya indi. Güven Kaybı: Yüzde 14.2. Cumhurbaşkanlığı kurumuna olan güven de 2017’de yüzde 56.5 iken 2018’de yüzde 44.1’e geriledi. Güven Kaybı: Yüzde 12.4
https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/necati-dogru/sehir-samari-3362293/?utm_source=yazarlar&utm_campaign=diger_yazilar&utm_medium=diger
Ben ancak gördüklerimi, gözlemlerimi, düşünce ve duygularımı dile getirebilirim…
Buralarda görüşebiliyorum Türkiyeli ile Türk ile…
Türkiye bana uzak, haber alıyorum tabii, duyum AMA o kaynaklar zaten bizim mahalleli…
HALBUKI…
Çok önemli karışıyı da dinlemeli, dertlerine kulak vermeli…
UNUTMA, Gazinin halkçılık ilkesi!
x