Ah dede vah dede (Şimdilik SON yazım, çok kızdım)

Sen neymişsin sen?
Bilge dede, bilge!

Sabah haberlerinde bir kadıncağız:
“Dedem, borcun borç ile ödenmeyeceğini söylerdi” dedi!

Özel banka yapar, kendi sorumluluğundadır…
Ama bir kamu Bankası, ha Halk Bank ha Ziraat Bankası veya bir başka kamu kurumu, adı üstünde…
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, dolayısıyla HEPIMIZIN Bankasıdır!
KOCAMAN BIR NOKTA

Hangi hakla, kimin yetkisiyle BENIM vergilerimle SEN, ADI BADEM…
Kendisi sorumsuz, sorumsuzlara kredi açmaya kalkıyorsun?

BILIYORUM…
Kızıyorsunuz bana, belki kendimi bir bok sandığımı sanıyorsunuz(!)
HAYIR…
Değilim, anam soğan babam sarımsak…
Ve hatta bazen yazarım, kızarım şalvarlı, takunyalıya…
Kadınlarımızın geleneksel giyesilerindendir, çok rahat bende bir şalvardan çıkmayım, birçoğumuz gibi!

Hiçbir zaman özümü inkâr etmem, etmedim!

İstanbullu şalvarıdır bu, İstanbul görgüsü…
Bazen, bulamazsam başka giyecek bir şey bende geçiririm k.çıma bir şalvar, ohhh be…
Rahata, keyfe bak!

Ve ayni haberde…
Bir “adama” soruyorlar…
“Kredi kartınız var mı?”
“Var! İki tane”
“Kredi kartı borcunuz var mı?”
“Var!”
“Kaç para borcunuz var?”
“Bilmiyorum!!!”

Borcunu bilmeyen, borcunun miktarını bilmeyen “adam”
Adamıdır ulan!???

Yok kardeşim yok, sizler ve ben ayrı dünyaların insanlarıyız…
Anlayışımız, görgümüz, bilgimiz birbirinden çok faklı!

Hayvanlık bende…
Hala yazıyor, hala anlatmaya çalışıyorum!!!

Ne diyor ADI?
“Ekonomi”
Ne diyor ne diyor???
“17. Büyük ekonomiyiz(!)”
Ulan amcık ağızlı, ne üretiyorsun da 17. büyük ekonomi oluyorsun?
SEN, daha doğrusu Türkiye Cumhuriyeti Devleti SADECE “ADAY”* gibi bir konumda…
Etken, etkili değil. Bilerek kullanıyorum bu kısaltmayı TC, YOK Tayyip Cumhuriyeti değil…
Türkiye Cumhuriyeti…
G7 üyesi olamadıktan sonra ne fayda???

DIKKAT DIKKAT DIKKAT

G (7, 20, 22, O-5, 33 vesaire) bilmem ne, uzunca ve karmaşık bir tarihe sahip bir kuruluş…
Bir nevi “ortak pazar” ve bu kuruluşa ait ülkeler içindeki ülkelerde “devir daim eden” ürünler…
Para…
Yani SEN üretici olamadıktan sonra, bu pazar içinde sadece bir TÜKETICI konumundayken…
Birinci olsan…
On yedinci olsan kimin bilmem nesinde?
Eğer doğru anladıysam 2003’den beri bu kuruluşta yer alıyoruz AMA üretici miyiz tüketici mi?
TÜKETICI!

* Yeni sanayileşmeye başlayan ülke

The G20 Leaders Summit
on Financial Markets and the World Economy
http://www.g20.utoronto.ca/g20leadersbook/index.html

Neşe KARANFİL
10.01.2019 – 08:30, Son Güncelleme: 10.01.2019 – 10:42

İşte Ziraat Bankası kredisi için gereken şartlar

Ziraat Bankası’nın kredi kartı borçlarını yapılandırırken arayacağı şartlar belli olmaya başladı. Borcu olanların sistem üzerinden görülebileceğini belirten Ziraat Bankası yetkilileri, kredi kartı borcunun yine sistem üzerinden direkt kapatılacağını belirttiler.
YETKİLİLER, verilen kredinin bir tüketici kredisi alternatifi olmadığını belirterek, kredi verilecek olanların ödeme güçlüğü çekmesi gerektiğini, amacın borcun kapatılması olduğunu söylediler. Bunun için bankalarla da konuşulacağını anlatan yetkililer, kişi borçlarının sistem üzerinden kapatılacağını ve paranın kişilerin eline verilmeyeceğini bildirdiler. Dün sabah ilk yapılandırmalar başlarken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun da (BDDK) Ziraat Bankası’nın yeni modeli için yeni bir düzenleme hazırlığı yaptığı belirtildi.
10 MADDEDE YAPILANDIRMA
1) Ziraat Bankası’nın kredi kartı borçlarını ödemekte zorlananlar için kullandıracağı kredi ‘Birleştiren İhtiyaç Kredisi.’ Ziraat Bankası ya da diğer bankaların müşterileri bu krediyi kullanarak kredi kartı borçlarını kapatabilecek.
2) Kredi kartı borcunu yapılandırmak isteyenlerin ya asgari ödemeyi yapmış olması ya da borcunu geciktirmiş ama takibe düşmemiş olması gerekecek.
3) Şu anda kredi kartlarının gecikme faizi yüzde 2.75. Ziraat Bankası’nın kullandıracağı kredide 24 aya kadar faiz yüzde 1.10 olacak. 24 aydan sonrası için kredi faizi yüzde 1.20 olarak uygulanacak.
4) 10 bin liralık bir kart 24 ay hiç ödenmezse yüzde 2.75’lik faiz üzerinden 21 bin 798 liraya ulaşıyor. Ziraat Bankası’ndan kredinin kullanılması halinde eğer 24 aya kadar kullanılırsa yüzde 1.10’luk faiz üzerinden aylık taksit 489 lira olacak ve dönem sonunda ödenecek tutar 11 bin 733 lira olacak.
5) 10 bin lira 60 ay vadeli alınırsa yüzde 1.20’luk faiz üzerinden aylık taksit 250 lira olacak ve dönem sonunda 15 bin lira olarak ödenecek.
6) Birleştiren İhtiyaç Kredisi kullanabilmek için tarih sınırı 31 Aralık 2018 olarak belirlendi. Kapsama bireysel krediler giriyor. Ticari krediler girmiyor. Kredi kartları kapsama dahil, tüketici kredileri dahil değil.
7) Kredi kartı borçlarını kapatanların bir gelirinin olması gerekiyor. Diğer bankalar kredi verirken kişilerin aldığı maaşın yüzde 50-55’ini takside bağlıyorlar. Ziraat Bankası’nın bu konuda esnek davranabileceği ve maaşın yüzde 70-75’ini kişiye bırakılabileceği belirtiliyor. Ancak bu oran da kişinin dosyası incelenirken karara bağlanacak.
8) Kişinin iki kartı varsa ve birisini alışveriş kartı olarak kullanıp asgari ödemeyi gerçekleştiriyorsa, diğer karttan nakit çekmişse her iki kartındaki borcunu da kapatabilecek, birleştirebilecek. Diğer bankalardaki borçlar kapatıldıktan ve kartlar iptal olduktan sonra Ziraat Bankası kişiye kendi kredi kartını önerecek.
9) Yapılandırılan borçlar için sınır yok. 500 liralık borç da 100 bin liralık kredi kartı da yapılandırılabilecek. Ancak kişinin gelir düzeyinin borcu ödeyip ödemeyeceği kriterine bakılacak.
10) Tüketici kredilerinde genel sınır şu anda 36 ay. BDDK’nın Ziraat Bankası’nın kredi kartı borçlarını yapılandıran modeli için yeni geçici bir düzenleme hazırlığı yaptığı belirtildi.
5 ADIMDA BAŞVURU

1) Ziraat Bankası dün kapılarını neredeyse kredi kartı borçlarını kapatmak isteyenlere açtı. Bankaya giderken yanınıza TC numaranızın yazılı olduğu kimliğinizi ve çalışıyorsanız maaş bordronuzu alın. Emekliyseniz e-devlet şifrenizi bilmeniz yeterli. Geliriniz alacağınız krediyi karşılayabilecek durumda değilse bir de kefil gerekebilir. Siz her ihtimale karşı, ikinci bir iş olmasın diye, kefilinizi de bordrosuyla yanınızda götürün.
2) Borcunu kapatmak istediğiniz kredi kartınızın/kartlarınızın yanınızda olmasına gerek yok. Zira TC numaranız girildiğinde sistemden tüm kart borçlarınız görülebiliyor. Borç miktarına göre kredi limitiniz belirleniyor ve Genel Müdürlük’e onaya gönderiliyor.
3) Banka kredi vermek için borçlu kartlarınızın iptalini istiyor. Krediniz Genel Müdürlük tarafından onaylanırsa, kartı aldığınız bankadan, tüm kredi kartları ve toplam kart limitinin iptalinin sağlanması için, toplam kapama bakiyesini gösterir belge alıyorsunuz. Bu belgeyi başvurduğunuz Ziraat Bankası şubesine teslim ediyorsunuz.
4) Banka aldığınız krediyi EFT ile doğrudan borçlu olduğunuz banka/bankalara gönderiyor. Bunun için aldığı EFT/sigorta vs masrafları da alacağınız kredinin içine dahil edebiliyorsunuz.
5) Kartınız kapandığı an borcunuz da bitiyor. Tek borçlu olduğunuz yer Ziraat Bankası oluyor. Kredi kartsız yapamam diyorsanız Ziraat Bankası size, limitini gelirinize göre belirleyeceği, yeni kredi kartı da önerebiliyor.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/10-bin-tl-borcta-10-bin-tl-avantaj-41078373