Siyaset başka…
Ağır hastalıklarla, ölümle öç alınmaz.
…
…
…
„İlk Kilise yıllarında, bir imanlı öldüğünde, mezmurlar ve ilahiler okunurdu, Yaşam veren Tanrı’ya. Bugün kullanılmakta olan Cenaze Töreni uygulaması ise 5. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Zaman içerisinde bu törene çeşitli Mezmurlar, ilahiler eklenmiştir ve Kilisenin çok yönlü hizmetlerinden biri olarak devam etmektedir. Ortodoks Kilisesi Cenaze Töreni teolojik etkisiyle, yaşamın ve ölümün gerçek doğasının sağlıklı bir şekilde düşünülmesini ve anlaşılmasını da sağlar. Cenaze töreninde aşşağıdakiler gerçekleşir…
a) Ölüm vasıtasıyla hayatın anlamı ve amacının daha derin düşünülmesini sağlar,
b) Ölüm düşüncesi ile başa çıkabilmeyi ve ölüm sonrasını anlayabilmeyi sağlar,
c) Bir Hıristiyan için ölümün son olmadığını, kurtuluş ve sonsuz yaşam hakkında daha derin düşünülmesi gerektiğini hatırlatır, açıklar,
d) Sevilen birinin ardından oluşan kederli duyguyu bilerek imanlıları teselli eder.
Cenaze törenindeki okumalar, dualar ve ilahiler, imanlı ile Tanrı arasında ve ölen kişi ile Tanrı arasındaki ilişkiyi anlatır. Bu tören insan varlığının gerçeklerini; yaşamın zaaflarla dolu olduğunu ve dünyanın makyajlanmış yalanlarla süslendiğini kabul ettirir, kalbimizi ve aklımızı Tanrı Krallığının eşsiz nimetlerini ve eşsiz değerini düşünmeye yönlendirir. Aynı zamanda pişman bir ruhla, pederler ve imanlılar, Tanrı’nın sonsuz merhematini dilerler. Her imanlının cenazesi diriliş doktirini temelinde yapılır çünkü bu imanlılara RAB Mesih İsa’nın vaadidir.
Ortodoks Kiliselerinde cenazelerin Kiliselerden kaldırılabilmesi için gereken kurallar vardır.
– Ortodoks Hıristiyan olmayan,Ortodoks vaftizi/krizmasyonu almamış birinin cenazesi, Ortodoks kilisesinden kalkamaz.
– Ortodoks kilisesi dışında evlenmiş veya boşanıp bunu kiliseye onaylattırmamış olanların veya intihar ederek kendi canına kıymış olanların cenazesi kilise binasına sokulmaz, tören kilise bahçesinde icra edilir.
– İntihar, cinayet olarak kabul edilir ancak intihar eden kişi,doktor gözetiminde (psikiyatrist) ise ve doktor raporuyla hareketlerinden sorumlu tutulamayacağı sabitse, bu şartlar altında kilisede cenazeye izin verilir.
– Cenazesini kremasyon yolu ile yaktırmış olanların cenazesi, kilise tarafından kaldırılmaz. Her ne koşulda olursa olsun, cenazenin yakılmasına izin verilmez.
– Mumyalama, Ortodoks inancına ait bir uygulama değildir.
– Otopsi, kabuledilebilir ve yasalar gereği bazen ölümün nasıl gerçekleştğini gösterdiğinden karşı konulmaz.“
…
…
…
https://www.ankaraozelcenaze.net/tr/gayri-muslum-cenaze-hizmetleri/hristiyan-cenazesi