„Nihat Özdemir kimdir?
Limak Holding’in yönetim kurulu başkanı olan Nihat Özdemir, Türkiye’nin sayılı zenginleri arasındadır.
Nihat Özdemir
Nihat Özdemir, 5 Nisan 1950 tarihinde aslen Bitlisli olan bir ailenin çocuğu olarak Diyarbakır’da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini burada tamamladı. 1967 yılında Ankara’ya gelerek üniversite eğitimine başladı. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Akademisi’nden makine yüksek mühendisi olarak mezun oldu.
Mezuniyetinin ardından yakın arkadaşı Sezai Bacaksız ile birlikte asistan olarak aynı okulda çalışmaya başladı. Daha sonra arkadaşıyla beraber Ege Üniversitesi’ne giderek endüstri bölümünde master yaptı. Bu dönemde iki arkadaş Limak Holding’in temellerini atmıştır.
Nihat Özdemir, Limak Holding’in Sezai Bacaksız ile kurucu ortağıdır. 1976 yılında LİMAK İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.yi kurmuş; Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarının baraj, sulama tesisleri, boru hatları, arıtma tesisleri, yollar ve fabrika işlerini zamanından önce tamamlayarak artan bir yoğunlukla yeni işlerin yapımını üstlenmiştir. LİMAK’ın faaliyet alanını sadece inşaat taahhüdü ile sınırlamamış, yetişmiş insan gücünü, enerji, turizm, çimento ve gıda sektörlerine de taşımıştır.
Nihat Özdemir, 90’lı yıllarda Ankara sanayi odası meclis başkanlığı görevinde bulundu. 1995-1996 yılları arasında Ali Şen ile birlikte Fenerbahçe yönetimine girdi. 2000 yılından itibaren de Aziz Yıldırım ile birlikte çalışmaya başladı.
Limak Şirketler Grubu; 1995’te turizm, 1997’de enerji, 2000’de çimento sektörlerine girdi. 2008 yılında havalimanı işletme sektörüne adım attı. Aynı yıl Limkon Konsantre Meyve Suyu Tesisleri’ni açarak gıda sektöründe yeni bir başlangıç yaptı. Bulunduğu sektörlerde sürdürülebilir büyüme stratejisiyle ön sıralarda yer almayı hedefledi. Enerji üretiminin yanına 2010 yılında enerji dağıtımı ve enerji ticareti alanlarını ekledi. 2011 yılında devir aldığı İskenderun Limanı’yla liman işletmeciliği sektörüne girdi.
Halen LİMAK Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı olan Nihat Özdemir aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübünün eski 2. başkanıdır. Türkiye Müteahhitler Birliği’nin başkanlığını da yapmış olan Özdemir, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’nın hissedarıdır. Nihat Özdemir, Gülseren Özdemir ile evlidir. Batuhan Özdemir adında oğlu ve Ebru Özdemir adında kızı vardır.
Limak Holding’in dönüm noktaları:
1976 – Limak İnşaat kuruldu.
1981 – Limsan İnşaat kuruldu.
1995 – Turizm sektörüne giriş yapıldı. Arcadia Hotel hizmete girdi.
1997 – Enerji sektörüne giriş yapıldı
1998 – Limra Hotel hizmete girdi.
2000 – Limak Holding kuruldu.
2000 – Çimento sektörüne giriş. Siiirt Kurtalan Çimento satın alındı.
2001 – Çal HES üretimine başladı.
2002 – Limak Atlantis Hotel hizmete girdi.
2003 – Pamuk HES serbest üretici olarak elektrik üretmeye başladı.
2003 – Özelleştirme: Limak, Nurol, Özaltın, Tütsab konsorsiyumu Tekel’in alkollü içecekler bölümü satın aldı.
2004 – Mey İçki A.Ş. kuruldu.
2005 – Seyrantepe HES yatırımı başladı.
2006 – Gaziantep Çimento Fabrikası satın alındı.
2006 – Ergani Çimento Fabrikası satın alındı.
2006 – Mey İçki A.Ş.’deki hisselerin tamamı TPG’ye satıldı.
2006 – Havacılık Sektörüne giriş. Limak Havacılık kuruldu.
2006 – Limak Ambassadore Otel hizmete girdi.
2006 – Limak Lara Otel hizmete girdi.
2007 – Şanlıurfa Çimento Fabrikası satın alındı.
2008 – İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. kuruldu.
2008 – Seyrantepe HES üretime başladı.
2008 – Bitlis Çimento Tesisi hizmete girdi.
2008 – Limak-GMR-Malaysia Airports konsorsiyumu İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı’nı devraldı. <
2008 - Limkon Konsantre Meyve Suyu Tesisleri hizmete girdi.
2009 - İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı yeni dış hatlar terminali hizmete girdi.
2009 - Mardin Çimento Fabrikası üretime başladı.
2009 - Uzunçayır Barajı ve HES üretime başladı.
2010 - UEDAŞ ve ÇEDAŞ ile Elektrik Dağıtım Sektörüne giriş.
2010 - Yalova Termal Butik Otel hizmete girdi.
2011 - Limak Eurasia Hotel hizmete girdi.
2011 - Limak-GMR OGG, Kahire Uluslararası Havalimanı Terminal 2 projesi ihalesini kazandı.
2011 - Set Çimento Limak Çimento Grubuna katıldı.
2011 - Alkumru Barajı ve HES devreye girdi.
2011 - Limak, Priştina Havalimanı’nı devraldı.
2011 - İskenderun Limanı Limak’a devredildi.
2012 - Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi özelleştirme ihalesini Limak-Çalık ortaklığı kazandı.
2012 - Akdeniz Elektrik Dağıtım özelleştirme ihalesini Limak-Cengiz-Kolin konsorsiyumu kazandı.
2012 - Boğaziçi Elektrik Dağıtım özelleştirme ihalesini Limak-Cengiz-Kolin konsorsiyumu kazandı.
2013 - Ege Çimento, Limak Çimento Grubu’na katıldı.
2013 - Boğaziçi EDAŞ Limak-Cengiz-Kolin konsorsiyumu tarafından devralındı.
2013 - Akdeniz EDAŞ Limak-Cengiz-Kolin konsorsiyumu tarafından devralındı.
2013 - Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi Limak-Çalık ortaklığı tarafından devralındı.
2013 - İstanbul Yeni Havalimanı ihalesini Limak’ın dahil olduğu OGG kazandı ve Uygulama Sözleşmesi imzalandı.
2013 - Hamitabat Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali özelleştirme ihalesi kazanılarak, Limak tarafından devralındı.
2013 - Priştina Uluslararası Havalimanı yeni terminal binası hizmete girdi.
2013 - Kirazlık Regülatörü ve HES işletmeye alındı.
2013 - Tatar Barajı ve HES işletmeye alındı.
2013 - Ankara Hızlı Tren Garı projesi başladı.
2014 - Limak Çimento, Fildişi Sahili’nde yeni tesis kurmak üzere Afrikbat ile yatırım anlaşması imzaladı. Mozambik’te yatırım çalışmalarını başlattı.
2014 - Kemerköy ve Yeniköy termik santralleri Limak-IC İçtaş Ortaklığı tarafından devralındı.
2014 - Hamitabat Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin %25’i için InfraMed ile ortaklık anlaşması imzalandı"
https://www.yeniakit.com.tr/biyografi/nihat-ozdemir
*
"İlçemizin Stratejik Önemi
İskenderun; Hatay İlinin en büyük ilçesi olmasının yanı sıra Türkiye'nin önde gelen en büyük ilçelerinden biri olup, özellikle ticaret, sanayi, deniz ticareti ve turizm alanında hızla gelişen güzide bir şehirdir.
Tarihi geçmişi, kültürel yapısı, sanayi ve ticaret sektöründeki gelişmeler, ekonomi unsurları, deniz, yayla, hava ve inanç turizmi bakımından sahip olduğu zengin potansiyeli, farklı din ve mezhep mensupları insanların barış ve hoşgörü içerisinde yaşayarak örnek teşkil eden bir yer olması bakımından önem arz eden İlçemiz, aynı zamanda sahip olduğu liman sahası ile de adından sıkça söz ettirmektedir.
İskenderun'da yer alan 53 bin ton toplam rezervli krom yataklarında üretim yapılmaktadır. Demir boksitin toplam rezervinin 264 bin tonluk bölümü İskenderun'da toplanmıştır. Hatay'da yer alan madenlerden biri de demirdir. 1 milyon 604 bin 400 ton toplam rezervli demir yatakları, Dörtyol, İskenderun, Kırıkhan ve Yayladağı ilçelerindedir. Demirin İskenderun'daki toplam rezervi 254 bin 400 tondur. İlin asbest varlığının tümü Arsuz ilçesindedir. Asbestin toplam rezervi 3 milyon 523 bin 300 tondur. Hatay'daki mermer damarlarının rezervi bilinmemektedir. İskenderun'daki mermerler siyah renkli, ince beyaz kalsit damarlıdır. İlin diğer madenleri arasında, İskenderun'daki 50 milyon ton toplam, 100 milyon ton jeolojik rezervli çimento hammaddesidir.
İskenderun'da çok sayıda fabrika ve endüstri kuruluşu vardır. Ayrıca bir tane Organize Sanayi Bölgesi tam kapasite hizmet vermektedir. Organize Sanayi Bölgesi'nin dolmasıyla birlikte İkinci Organize Sanayi Bölgesi inşaatı için çalışmalar hızla yürütülmektedir.
İskenderun Demir ve Çelik A.Ş, (kısaca: İSDEMİR) Türkiye’nin güneyinde İskenderun Körfezi'nde bulunan en büyük demir-çelik işletmesidir. Tesisler İskenderun'un 17 km. kuzeyinde Karayılan ve Yakacık yöresinde, sosyal tesisleri ile birlikte toplam 16.757.238 m² alan üzerine kurulmuştur. İsdemir; Türkiye’nin kuruluş tarihi itibari ile üçüncü, uzun mamul üretimi açısından ise en büyük entegre tesisidir.
Kuruluş çalışmalarına 1966 yılında başlanan İsdemir, 25 Mart 1967 tarihinde Sovyetler Birliği ile yapılan Teknik ve Ekonomik İşbirliği anlaşması kapsamında Tiajpromexprot firmasına projeler yaptırılmış, aynı firma ile 10 Ekim 1969 tarihinde fabrika kuruluş anlaşması gerçekleştirilmiştir. 1,1 milyon ton/yıl blum kapasitesinde kurulması planlanan tesisin temeli 3 Ekim 1970 tarihinde atılmıştır. İnşaat ve montaj faaliyetlerinin tamamlanmasını müteakiben üretim üniteleri 1975 yılından itibaren kademeli olarak işletmeye alınmıştır.
İlçemiz geniş liman sahası ile Akdeniz'in kuzeydoğusunda önemli bir stratejik noktada entegre olmuş; Ortadoğu'nun yanı sıra Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine de hizmet vermektedir. Genel olarak aktarma liman özelliğine sahiptir. Artalanının (Hinterland) güçlü olması potansiyelini arttıran temel etkenlerdendir. 1400 m. mendireğe sahiptir. Liman girişinde derinlik 12 m.'dir. Kuzey ve güney rüzgarlarından korunaklı bir yapıya sahiptir. 90 ton kapasiteli bir yüzer vinç, bir kılavuz botu, 4 römorkör, 2 palamar ve bir servis botu hizmet vermektedir. 60.000 ton kapasiteli TMO'ya ait bir beton siloya sahiptir. Limanın yükleme hızı saatte 350 ton, boşaltma hızı ise saatte 250 ton'dur.
Kente en yakın havaalanı, 2007 yılında hizmete giren, 30 km. uzaklıktaki Hatay Havaalanı'dır. Buradan İstanbul, Ankara ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Almanya'ya uçak seferleri vardır. Ayrıca yurtdışı ve İstanbul, Ankara dışındaki diğer kentlere ulaşım için 150 km. uzaklıktaki Adana Şakirpaşa Havaalanı kullanılabilinmektedir. Geçmiş dönemlerde oldukça işlek olan İskenderun Havaalanı, günümüzde kullanılmamaktadır. Bu arazide Mustafa Kemal Üniversitesi İskenderun Kampüsü bulunmaktadır.
İskenderun'un ana karayolu bağlantısı Mersin-Adana-İskenderun TEM otoyoludur. Adana-İskenderun-Hatay devlet yolu ise ikinci karayolu bağlantısıdır. Toprakkale'den ayrılan bu yol Dörtyol'dan geçerek İskenderun'a ulaşır ve oradan Belen Geçidi'yle Amik Ovası'na bağlanır.
Şehir, Türkiye'deki demiryollarının en güney noktasıdır. TCDD Adana 6. Bölge içerisinde yer alır. Ayrıca TCDD İskenderun Liman İşletmesi deniz ulaşımında oldukça etkilidir.
Bütün bu özellikleri ile İskenderun; Tarihi zenginliklerin yaşandığı, doğanın güzelleştiği, sanayinin ise devleştiği kavşağın adıdır. Diğer bir ifadeyle Ortadoğu’ya açılan bir kapı olarak nitelendirilmesinin yanı sıra, ulaşım kolaylığı (hava, deniz, kara, demiryoluyla ulaşım yapılabilmesi ve ana arterler üzerinde olması), devasa sınai tesisleri ve önemli kuruluşları bünyesinde barındırması nedeniyle, 1980’li yıllardan sonra Türkiye’nin ve Dünyanın hep cazibe merkezlerinden biri olmuştur ve olmaya da devam etmektedir.
Güzide İlçemizin en önemli özelliği Türkiye’nin mozaiği olmasıdır. Ülkemizin hemen her bölgesinden, her İl ve İlçesinden göç almasıdır. Bu nedenle içinde her çeşit çiçeğin yer aldığı bir bahçe gibidir İskenderun. Öyle bir bahçe ki, burada Anadolu’nun her yaylasının serin ve dinlendirici rüzgârı eser. Bu nedenledir ki, bu bahçeden yükselen koku, insana ayrı bir haz ve huzur vermektedir. Diğer bir ifadeyle farklı örf ve adetlerin, gelenek ve göreneklerin birbiriyle tanışıp kaynaştığı, birbiriyle entegre olduğu, farklı kültürlerin el sıkışıp kucaklaştığı ve güzel bir birliktelik sağladığı barış ve hoşgörü kentidir İskenderun…"
http://www.iskenderun.gov.tr/ilcemizin-stratejik-onemi